Švedska učiteljica: Oni koji se protive islamskoj marami trebali bi napustiti zemlju

Chris Tomlinson

Screenshot: SVT

Učiteljica u Švedskoj izrazila je snažno protivljenje zakonskoj zabrani nošenja vjerskih marama u školama, rekavši da oni koji se protive tom odjevnom predmetu nemaju mjesta u toj zemlji.

Naouel Aissaoui, koja je zaposlena kao učiteljica u općini i slijedi muslimansku vjeru, rekla je da će prkositi zabrani islamskog pokrivala za glavu, poznatijeg kao hidžab, koji uobičajeno nosi.

Aissaoui je sudjelovala u razgovoru s članicom Umjerene stranke Loubnom Stensåker Göransson, koja podržava zabranu hidžaba u lokalnih školama i koja je rekla da hidžab povezuje s ugnjetavanjem žena i vjerskom indoktrinacijom.

“Ne možete doći u zemlju koja je sekularna i u kojoj su svi jednaki i živjeti sa srednjovjekovnim vrijednostima”, rekla je gospođa Göransson, izvješćuje Nyheter Idag.

“Osjećam se samopouzdano i snažno sa svojom vjerom koja govori da postoji Bog koji je veći od općine Skurup i ove odluke”, rekla je Aissaoui i izrazila zbunjenost zbog stava Göransson, s obzirom na to da je Göransson također imigrantskog podrijetla i muslimanka.




“Zapravo je vrlo čudno što je ona imigrantica, muslimanka, žena. Ona bi trebala imati više razumijevanja i poštovanja prema nama”, rekao je Aissaoui.

“Odmaknite se, ako vas smeta. Odselite se iz Skurupa ili iz Švedske. Ovo je moja zemlja također”, dodala je.

Izjava Aissaoui dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je izvješće tvrdilo da je na području švedskog grada Boråsa posljednjih godina došlo do procesa islamizacije nakon što se na to područje doselio veliki broj somalijskih migranta.

Prema izvješću, ne samo da su somalijski klanovi pustili korijene na tom području, već se i djeca stara ne više od godinu dana mogu vidjeti kako nose islamski veo. “Nošenje vela počelo se javljati već u predškolskom uzrastu u dobi od jedne godine”, navodi se u izvješću.

Godine 2018., jedno drugo izvješće u novinama Göteborgs Posten tvrdilo je da neke predškole u takozvanim “ranjivim područjima”, poznatijim kao no-go zone, mogu prisiliti djecu na nošenje islamskih vela.