Istraživači pronašli učinkovito liječenje Wuhanskog koronavirusa?

Leah Barkoukis

Screenshot: YouTube/Fox News

Dok Wuhanski koronavirus pustoši zemlje diljem svijeta, na horizontu se možda naziru obećavajuće vijesti. Prema Gregoryju Riganu, savjetniku Medicinske škole Sveučilišta Stanford, svjetski poznati francuski istraživač testirao je obećavajuću mogućnost liječenja COVID-19 lijekom koji postoji već desetljećima i uobičajeno se koristi za liječenje malarije.

“Od ovog jutra… dobro kontrolirana recenzirana studija koju je proveo najeminentniji svjetski specijalist za zarazne bolesti — dr. Didier Raoult — s juga Francuske, u kojoj je upisao 40 pacijenata… koja je pokazala 100-postotnu stopu izlječenja od koronavirusa”, rekao je Rigano voditelju Fox News-a Tuckeru Carlsonu.

Carlson je, izgledajući šokirano, rekao “znam samo ono što mi govorite”, ali da je “vrlo neobično za studiju koja proučava bilo što da daje rezultate od 100 posto.”

Je li mu nešto promaklo, pitao se.

“To je nevjerojatno. Zapravo, govorilo se da je matematički nemoguće izliječiti virus”, rekao je Rigano, napominjući da je lijek za hepatitis C zapravo stvorila mala kompanija.

“Ono što ovdje objavljujemo jest drugi lijek za virus u povijesti”, rekao je.




Carlson je rekao da, iako je njegov posao biti “skeptičan prema svim tvrdnjama”, želi vjerovati ovim vijestima i kako da nada da će savezna vlada biti u stanju otkriti “je li ovo istina”.

“Uključili smo sve koji su se složili [za liječenje], što znači gotovo svi. Dva grada uključena u protokol, Nice i Avignon, dali su nam [zaražene] pacijente koji još nisu bili primljeni na liječenje”, rekao je Raoult, prema The Connexion.

“Mogli smo utvrditi da su pacijenti koji nisu primili Plaquenil (lijek koji sadrži hidroksiklorokin) još uvijek bili zaraženi nakon šest dana, ali od onih koji su primili Plaquenil, nakon šest dana, samo 25% je još uvijek bilo zarazno.”