Izbijanje koronavirusa moglo se smanjiti za 95% da je Kina reagirala prije

Ryan Saavedra

Nedavno objavljena studija Sveučilišta Southampton procijenila je da je globalno izbijanje koronavirusa moglo biti dramatično smanjeno da je kineska komunistička vlada reagirala prije.

Studija se oslanjala na istraživanje skupine za mapiranje stanovništva pod nazivom “WorldPop”, koja je kreirala modele korištene u studiji.

Istraživanje je pronašlo “… da su se intervencije u [Kini] provele tjedan, dva ili tri tjedna ranije, slučajevi su se mogli smanjiti za 66, 86, odnosno 95 posto — značajno ograničavajući geografsko širenje bolesti. Međutim, da su nefarmaceutske intervencije provedene tjedan, dva ili tri tjedna kasnije nego što su provedene, broj slučajeva bi pokazao 3-struko, 7-erostruko, odnosno 18-erostruko povećanje.”

Prvi slučaj virusa navodno je otkriven već sredinom studenog prošle godine.

Guardian je izvijestio:

Prvi slučaj osobe koja boluje od Covid-19 može se slijediti do 17. studenog, prema medijskim izvješćima o neobjavljenim podacima kineske vlade.

U izvješću objavljenom u South China Morning Postu navodi se kako su kineske vlasti identificirale najmanje 266 osoba koje su se prošle godine zarazile s virusom i koje su bile pod medicinskim nadzorom, a najraniji slučaj je zabilježen 17. studenog — tjednima prije nego su vlasti najavile pojavu novog virusa.

Kineska vlada bila je naširoko kritizirana zbog pokušaja zataškavanja izbijanja u ranim tjednima, uključujući ušutkavanje liječnika koji su pokušavali upozoriti kolege o novom virusu nalik Sars-u koji se pojavio u gradu Wuhanu u provinciji Hubei.

Druga izvješća postavljaju inicijalno ispoljavanje izbijanja u rani prosinac, s Wei Guixian, trgovkinjom morskim plodovima na wuhanskoj tržnici Hua’nan, kao jednom od prvih prijavljenih slučajeva.




Wall Street Journal je izvijestio:

Kad su liječnici kasno u prosincu napokon ustanovili vezu s Hua’nanom, stavili su gđu Wei i ostale poput nje u karantenu i podigli alarm svojim nadređenima. Ali kineske su ih vlasti spriječile da upozore svoje kolege, a kamoli javnost.

Jedan od prvih liječnika koji su upozorili kineske vlasti kritiziran je zbog “širenja glasina” nakon što je s bivšim kolegom s medicinskog fakulteta podijelio rezultate testova koji su pokazivali da pacijent ima koronavirus. Drugi liječnik je morao napisati samokritizirajuće pismo u kojem je rekao da su njegova upozorenja “imala negativan utjecaj”.

Čak i nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping 7. siječnja osobno naredio dužnosnicima da kontroliraju izbijanje, vlasti su negirale mogućnost širenja s čovjeka na čovjeka — neki liječnici su znali da se to događa krajem prosinca — i nastavili s proslavama kineske lunarne Nove godine koja je uključivala desetke tisuća obitelji u Wuhanu.

Journal je također napomenuo da su epidemiolozi koji su proučavali podatke vjerovali da je virus mogao prijeći sa životinje na ljude još u listopadu.

Kina je čekala sve do 23. siječnja 2020. godine prije nego je stavila u karantenu cijeli grad Wuhan, koji ima populaciju od preko 11 milijuna ljudi.

Axios je istaknuo kako je Kina cenzurirala ljude koji su pokušali podići alarm:

  • Ai Fen, ravnateljica odjeljenja za hitne slučajeve Središnje bolnice u Wuhanu, na WeChat objavljuje informaciju o novom virusu. Zbog toga je ukorena i rečeno joj je da ne širi informacije o tome.
  • Liječnik Li Wenliang iz Wuhana također dijeli informaciju na WeChat o novom virusu nalik SARS-u. Ubrzo nakon toga pozvan je na ispitivanje.
  • Komisija za zdravstvo Wuhana obavještava bolnice o “pneumoniji nejasnog uzroka” i naređuje im da prijave sve vezane informacije.