Mađarska zabranila izvoz lijeka protiv malarije koji možda liječi koronavirus

Remix News

Mađarska je u srijedu zabranila izvoz zaliha od približno 4,4 tona klorokina, aktivnog sastojka nekoliko komercijalno dostupnih lijekova koji su se izvorno koristili za liječenje malarije, ali koji se dosad pokazao učinkovitim u smanjenju štetnih učinaka koronavirusa, pišu dnevne novine Magyar Nemzet.

Prema informacijama dnevnog lista Világgazdaság, spoj može dati oko 20 milijuna tableta, dovoljno za liječenje do 2,2 milijuna ljudi.




Mađarski nacionalni institut za farmaciju i prehranu objavio je zabranu na svojoj web stranici, sa sljedećim obrazloženjem:

“S obzirom [na činjenicu] da bi upotreba aktivnog spoja hidroksiklorokin-sulfata i lijekova proizvedenih s njim mogla biti neophodna za liječenje slučajeva COVID-19, njihov izvoz mogao bi rezultirati poremećajima u opskrbi koji bi mogli spriječiti liječenje slučajeva COVID-19, što je od vitalnog značaja za zaštitu zdravlja i života mađarskih građana.”

Zabrana je na snazi šest mjeseci.

Klorokin u Mađarskoj proizvodi Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt, podružnica indijske tvrtke SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. Aklaloida je jedan od glavnih svjetskih dobavljača klorokina.

U studiji provedenoj na ograničenom broju pacijenata u Marseillesu, dr. Philippe Gautret i njegov tim pokazali su da je nakon primjene lijeka pod nazivom Delagil (s klorokinom kao njegovim aktivnim sastojkom) u roku od šest dana virus nestao kod 70 posto pacijenata.