Švedska: Većina migranata nikad neće biti samodostatni

Michel Lord

Screenshot: YouTube/VOA

Novo istraživanje provedeno u Švedskoj sugerira da većina ljudi rođenih u drugim zemljama nikada neće postati ekonomski samodostatni.

Studija, koju su proveli ekonomisti Johan Eklund i Johan P. Larsson na Švedskom poduzetničkom forumu, ispitivala je samodostatnost među imigrantima koji žive u Švedskoj, prema izvješću Fria Tider.

Trenutačno je oko 20% švedskoj stanovništva rođeno u drugoj zemlji, a jaz u broju zaposlenih između domaćeg stanovništva i stranaca je među najvećima u Europi.

Prema rezultatima studije, u prosjeku je potrebno oko 12-13 godina prije nego čak 50% migranata u Švedskoj postigne osnovnu samodostatnost, koja iznosi 12.800 kruna mjesečno nakon oporezivanja (otprilike 1.200 eura). U većini slučajeva, migranti žive od državnih sredstava.




Studija je napravila razliku između samodostatnosti i službene stope nezaposlenosti, s obzirom na to da švedska vlada smatra svakog građanina koji radi barem jedan sat tjedno zaposlenim. 55% migranata bilo je zaposleno nakon pet godina od dolaska u Švedsku, a opet je manje od 30% njih u istom razdoblju zapravo postiglo samodostatnost. Većina migranata radne dobi nije uspjela postići samodostatnost između 1990. i 2016. godine — u 2016. godini, više od 600.000 migranata radne dobi nije bilo samodostatno.

Studija je pokazala da su u 2016. godini migranti iz Afrike i Bliskog istoka pokazali najnižu razinu samodostatnosti — 38%, odnosno 36%. Migranti u Stockholmu pokazali su veću razinu samodostatnosti od nacionalnog prosjeka, dok su oni u Malmöu pokazali najnižu.

Jedna druga nedavno objavljena studija švedske vlade pokazala je da je u 2019. godini 73% rasta stanovništva zemlje bilo zbog migranata, dok domaći Šveđani nastavljaju napuštati zemlju.