Mađarski ministar osporio CNN-ove ‘lažne vijesti’ o suspendiranju rada parlamenta

Paul Joseph Watson

Screenshot: CNN

Tijekom nastupa u emisiji Christiane Amanpour, mađarski ministar Péter Szijjártó osporio je CNN-ove “lažne vijesti” da je Mađarska suspendirala rad svog vlastitog parlamenta.

Prošli mjesec, CNN i niz drugih informativnih mreža sugerirali su da odluka predstavlja “državni udar” i dokaz da se premijer Viktor Orban ponaša kao diktator.

U stvarnosti, odluku je donio sam parlament i imao je podršku od oko 90% Mađara. Parlament također može glasati ukidanje odredbe kad god to zaželi. Teško da je to diktatura.

Zakon je usvojen kako bi Orbanu dao dodatna ovlaštenja u suočavanju s krizom koronavirusa.

“Nadalje, zakon ne raspušta parlament, već umjesto toga zahtijeva da vlada bude u stalnim konzultacijama s članovima parlamenta, što znači da parlament nastavlja sa sastancima uživo i radi s vladom u borbi protiv koronavirusa”, izvješćuje Remix. “Mnoge druge zemlje također su donijele slične odredbe kako bi pomogle vladama da brzo reagiraju na krizu.”

Tijekom intervjua, Amanpour je pitala mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjártóa zašto je parlament zatvoren.

“Ok, to je novost za nas”, rekao je Szijjártó, objašnjavajući kako je u tom tjednu već pet puta razgovarao s parlamentom.

“Čitao sam ta izvješća i moram vam reći da ta izvješća nikad ne govore istinu… s obzirom na činjenicu da u Europskoj uniji postoje četiri zemlje koje primjenjuju slična rješenja: Poljska, Malta, Hrvatska i mi”, rekao je Szijjártó.

“I postoje još četiri druge [europske] zemlje u kojima vlada može proglasiti izvanredno ili opasno stanje bez ikakvih odluka koje donosi parlament”, dodao je.




Nakon što je Amanpour pokušala sugerirati da zbog toga što vladajuća konzervativna stranka Fidesz ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, izvanredno stanje nikada neće biti ukinuto, Szijjártó je morao objasniti kako funkcionira demokracija.

“Prije svega, sastav parlamenta nije rezultat lutrije, već izbora. Dakle, mislim da je nekako prirodno da u parlamentu postoji većina i manjina, a većina je definitivno za vladu… Mnogi mediji su širili laži i lažne vijesti u vezi ovog zakona”, rekao je Szijjártó, napominjući kako vladina moć nije neograničena.

“Jedna od tih lažnih vijesti govori da vlada ima nekontroliranu i neograničenu mogućnost donošenja uredbi, što nije istina”, rekao je Szijjártó. “Zakon vrlo jasno govori da dekrete možemo donositi samo u skladu sa zaštitom naroda, zemlje i ekonomije od izazova povezanih s virusom.”

Mađarska je često na meti globalističkih medija jer je nepokolebljiva prema migrantskoj invaziji, a Orban je poticao uspostavljanje populističkih, pro-obiteljskih politika koje su u suprotnosti s internacionalističkim modelom otvorenih granica.