Šalabahter: Evo kako je Kina lagala i suzbijala informacije o izbijanju koronavirusa

Marlo Safi

Screenshot: YouTube/Coronavirus Tribute

Pandemija koronavirusa dovela je do izražaja razinu do koje je Kina prikrivala epidemiju. Američka obavještajna zajednica zaključila je da je kinesko javno izvješćivanje o slučajevima i smrtima bilo namjerno nepotpuno i da su podaci koje je objavila vlada lažni.

Kineska vlada također je inzistirala da prijenos s čovjeka na čovjeka nije moguć, a Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je tu izjavu.

S mnoštvom informacija koje su dolazile iz Kine i iz Svjetske zdravstvene organizacije, za koje se kasnije saznalo da su sumnjive, vremenska crta kineskih laži i suzbijanja informacija postala je zbrka. Evo šalabahtera s lažima kineske vlade i informacijama koje je suzbijala, što je maskiralo razmjere epidemije koronavirusa.

  • Gradsko zdravstveno povjerenstvo Wuhana objavilo je 31. prosinca kako njihova istraga nije pronašla “bilo kakav jasan prijenos s čovjeka na čovjeka ni bilo kakvu zarazu medicinskog osoblja” koronavirusom. Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je ovu istragu gotovo dva tjedna kasnije, tweetajući da “preliminarna istraga koju su provele kineske vlasti nije pronašla bilo kakav jasni dokaz o prijenosu s čovjeka na čovjeka.” Međutim, liječnici u Wuhanu upozoravali su 31. siječnja jedni druge da nose zaštitna odijela kako bi izbjegli zarazu nakon što je nekoliko pacijenata s lokalne tržnice ispoljavalo simptome slične SARS-u. Dr. Li Wenliang, oftalmolog iz Wuhana, rekao je da je “bio toliko očiti slučaj prijenosa s čovjeka na čovjeka” nakon što je i sam bio zaražen, prema Wall Street Journalu. Naposljetku je umro od virusa nakon što su ga uhitili i prisilili da povuče svoja upozorenja. Istraživanje od 2. siječnja povezalo je 27 od 41 zaraženih pacijenata s tržnicom u Wuhanu, ukazujući tako na prijenos s čovjeka na čovjeka.
  • Kineske zviždače i liječnike istog je trenutka ušutkala kineska vlada zbog emitiranja svojih upozorenja o razmjeru koronavirusa. Kineski profesor prava Xu Zhangrun objavio je oštru kritiku načina na koji su predsjednik Xi i Komunistička partija Kine rukovali virusom. “Svi oni su bezbrižno stajali dok se ključni prozor mogućnosti za rješavanje izbijanja zaraze srušio pred njihovim licima”, napisao je, prema Business Insider. “Uzrok svega toga leži u Axelrodu [tj. Xi Jinpingu] i kabalu koji ga okružuje”, nastavio je. Esej je promptno uklonjen, a Xu je stavljen pod kućni pritvor i zabranjeno mu je korištenje interneta. Zajedno s dr. Lijem, nestala su ili su uhićena najmanje tri građana novinara nakon što su informacije o izbijanju podijelili na društvenim medijima.
  • U šest dana nakon što su kineski dužnosnici potajno utvrdili da se suočavaju s pandemijom novog koronavirusa, grad Wuhan je ugostio masovni banket za desetke tisuća ljudi, a milijuni su počeli putovati tijekom proslave Nove godine, izvijestio je Associated Press u travnju. Tek 20. siječnja, 7. dana, predsjednik Xi je odlučio upozoriti javnost. Kad je vlada implementirala karantenu u Wuhanu, grad je napustilo već pet milijuna ljudi. Počekom siječnja, na stotine tisuća pacijenata posjećivalo je bolnice diljem Kine, a tek 13. siječnja, nakon što je Tajland potvrdio slučaj, podijeljeni su testni setovi, dok su zdravstveni radnici upozoreni da pregledaju pacijente.
  • Kineska vlada rekla je da se predsjednik Xi Jinping 28. siječnja susreo s direktorom WHO-a Tedrosom Adhanom Ghebreyesusom, gdje je dogovoreno da će WHO poslati međunarodne stručnjake što je prije moguće kako bi radili sa svojim kineskim kolegama u “očuvanju regionalne i globalne zdravstvene sigurnosti”. Na sastanku je također postignut sporazum o razmjeni podataka, prenosi Wall Street Journal. Timu znanstvenika nije dopušten ulazak u Kinu sve do 16. veljače. WHO je hvalio Kinu za “postavljanje novog standarda u kontroli izbijanja” i čelnike zemlje za njihovu “otvorenost u razmjeni podataka”, usprkos suzbijanju informacija koje su iznijeli liječnici. Američkim znanstvenicima još uvijek je onemogućen ulazak u zemlju kako bi istražili koronavirus, rekao je državni tajnik Mike Pompeo tijekom pojavljivanja na Fox News.
  • Kina nastavlja izvješćivati o nerealno niskom broju smrtnih slučajeva od koronavirusa. Kina je 7. travnja izvijestila da nema novih smrtnih slučajeva, prvi put od početka pandemije, zajedno sa smanjenjem broja slučajeva. Američki dužnosnici upozorili su tjedan dana prije da kineskim brojkama koronavirusa ne treba vjerovati. Wuhan je 17. travnja revidirao svoj službeni broj smrtnih slučajeva za gotovo 50%, dodajući 1,290 smrtnih slučajeva prethodno izvješćenih 2.579, dodatno potaknuvši pitanja o točnosti njihovih prijavljenih smrti. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je da “nikad nije bilo prikrivanja i mi nećemo dozvoliti bilo kakvo prikrivanje”, navodi Al Jazeera. Radna skupina za koronavirus Wuhana pripisala je povećanje nedostatku medicinskih sredstava na početku epidemije, kao i kasnim i propuštenim izvješćima na vrhuncu epidemije. I Velika Britanija i Francuska napomenule su da su brojke koje izvješćuje Kina nepouzdane, a francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako je “naivno” vjerovati da se Kina tako dobro borila s pandemijom. “Dakle, toliko je medicinskog osoblja poslano u Wuhan i vidjeli ste užasne snimke koje dolaze iz grada, a sad mi govorite da je bilo samo nekih 2.000 smrti? To ne može biti!”, rekao je jedan stanovnik Chengdua, koji nije želio biti imenovan zbog straha od posljedica, prema Al Jazeera.