Mađarska vlada vratila izvanredne ovlasti parlamentu

Remix News

Mađarska vlada danas je parlamentu podnijela prijedlog za vraćanje izvanrednih ovlasti danih tijekom trajanja pandemije koronavirusa, što je potaknulo mađarsku ministricu pravosuđa Judith Vargu da ponovno na Facebooku objavi pobijanje liberalnih navoda da je kabinet Viktora Orbána želio trajno zadržati ovlasti.

“Zahvaljujući posebnom pravnom poretku, Vlada je posljednjih tjedana mogla donijeti brze i učinkovite odluke u svrhu suzbijanja pandemije, tako da smo za razliku od mnogih drugih zemalja uspješno izbjegli epidemiju, masovne bolesti i tisuće smrti”, napisala je Varga u ponedjeljak navečer nakon sastanka kabineta koji se usredotočio na zakon o ukidanju posebnog pravnog poretka, koji će danas biti podnesen parlamentu.

Uspješna borba protiv pandemije odnosila se na činjenicu da je Mađarska, za razliku od nekih zemalja središnje i istočne Europe te većine zapadnoeuropskih zemalja, uspjela izbjeći masovne zaraze. Do danas, Mađarska je, s populacijom od nešto manje od deset milijuna stanovnika, imala 3.771 slučaj koronavirusa i 499 žrtava.

Varga je napomenula da je posebni pravni poredak uveden prije nešto više od dva mjeseca, iako je davao vladi alate za učinkovitu borbu protiv pandemije, također potaknuo oporbu da pokrene napade protiv nje i kod kuće i u inozemstvu, umjesto da doprinese nacionalnim nastojanjima.




Ne spominjući bilo koja imena ili organizacije, također je podsjetila one koji su najžešće napadali Orbánov kabinet tijekom posebnog ravnog poretka da je možda vrijeme za ispriku.

“I dalje očekujemo da se oni koji su se, iz neznanja ili zlobe, pridružili širenju lažnih vijesti kad je vlada radila na spašavanju života, barem ispričaju mađarskom narodu i da donesu odgovarajuće zaključke!”, napisala je Varga.

Europski parlament održao je 14. svibnja raspravu u vezi mađarskog zakona o izvanrednom stanju, na kojoj je Varga bila zadužena od premijera Orbána iznijeti stav mađarske vlade, ali su joj zabranili sudjelovati i na taj način braniti svoju zemlju.

Sjednica, koja je održana na zahtjev Zelenih uz potporu socijalista, trebala je ispitati daje li mađarski zakon o izvanrednoj situaciji prevelike ovlasti konzervativnoj vladi.