Predsjednik Trump najavio donošenje izvršne naredbe u vezi društvenih medija

Beth Baumann

Predsjednik Donald Trump u četvrtak će donijeti izvršnu naredbu “koja se odnosi na društvene medije”, rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany u srijedu navečer.

Trump je na Twitteru Amerikancima rekao da “budu u toku”.

Ovaj potez dolazi nakon što je Twitter provjeravao činjenice predsjednikovog tweeta u kojem je upozoravao na potencijalnu izbornu prijevaru dok sve više saveznih država uvodi glasovanje u odsutnosti zbog pandemije Wuhanskog koronavirusa. To je bilo prvi put da je gigant društvenih medija primijenio informativni natpis na jednom od Trumpovih tweetova.

Trumpove tvrdnje da je izborna prijevara problem mogle bi “sadržavati potencijalno pogrešne informacije o izbornim procesima i označene su kako bi pružile dodatni kontekst oko glasačkih listića koji se šalju poštom”, rekao je Twitterov glasnogovornik za The Hill.

Predsjednik i njegovi pristaše brzo su odgovorili Twitteru, rekavši da kompanije društvenog medija kontinuirano cenzuriraju konzervativce.

“Oduvijek smo znali da će Silicijska dolina učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi opstruirala i miješala se u prenošenje poruka predsjednika Trumpa svojim glasačima. Partnerstvo s pristranim medijima lažnih vijesti koji ‘provjeravaju činjenice’ samo je dimna zavjesa koju Twitter koristi kako bi svojim očiglednim političkim taktikama dao lažnu vjerodostojnost”, rekao je Brad Parscale, Trumpov kampanjski menadžer, u izjavi nakon odluke.




Prema POLITICO, Silicijska dolina je zabrinuta u vezi “24 godine starog statuta koji štiti kompanije od sudskih tužbi — put koji zagovara sve veći broj republikanskih zakonodavaca u svojim optužbama o pristranosti” protiv različitih platformi društvenih medija.

Dva anonimna izvora rekla su Washington Postu da web stranice poput Googlea, Facebooka i Twittera mogu biti kažnjene zbog načina na koji “moderiraju” sadržaj na svojim platformama.

Zakon u pitanju, Zakon o pristojnosti komunikacija, štiti hostove i vlasnike web stranica od odgovornosti za sadržaj koji proizvodi treća strana. U ovom slučaju, kompanije društvenih medija ne snose odgovornost za informacije koje korisnici tweetaju ili objavljuju.

Iz WaPo:

To bi dalo zadatak Ministarstvu trgovine da zatraži od Savezne komisije za komunikacije otvaranje postupka donošenja propisa koji bi preispitao opseg zakona, rekli su ljudi upoznati s dokumentom. Također bi nastojao usmjeriti pritužbe o političkoj pristranosti Saveznoj komisiji za trgovinu radi istrage, što bi ohrabrilo istraživanje jesu li politike moderiranja sadržaja tech kompanija u skladu s njihovim obećanjima o neutralnosti. I konačno, zahtijevalo bi od saveznih agencija da preispitaju svoju potrošnju na oglašavanje na društvenim medijima, prema ljudima koji su upoznati s razmišljanjima Bijele kuće.

Izvršna naredba posljednjih godina prošla je kroz mnoštvo iteracija i još se može promijeniti, upozorili su izvori. Unatoč tome, dvije neovisne agencije, FCC i FTX, koje djeluju izvan predsjednikovog kabineta, trebale bi odrediti točne korake djelovanja akcije nakon što je Trump potpiše.

Nakon što se suočio s reakcijom zbog neprovjeravanja činjenica Komunističke partije Kine, Twitter je provjerio činjenice glasnogovornika režima zbog otvorenih laži u vezi Wuhanskog koronavirusa.