Režiser “Mladog Karla Marxa” za Nacionalni radio: Marx nije utjecao na Sovjetski Savez

"Marx bi vjerojatno bio prvi streljan"
Paul Bois

Prema tvrdnjama Raoula Pecka, režisera novog filma “Mladi Karl Marx”, očigledno je da su Vladimir Lenjin, Leon Trotsky i Josef Staljin dobili ideju za Sovjetski Savez iz nekakve druge knjige pod naslovom “Komunistički manifest”, a ne one koju je napisao Karl Marx.

Suvišno je reći da film prikazuje Marxa, čovjeka koji je imao vanbračno dijete sa svojom služavkom i ponašao se prema ljudima sa istim prezirom kao i ideologija koju je napisao, sa poštovanjem. U razgovoru sa Nacionalnim radijom (NPR – National Public Radio), Peck je izjavio o njegovom djelu: “Danas su njegove [Marxove] analize još hitnije i neophodnije nego prije.”

Kada je voditelj odgovorio Pecku da komunizam u Sovjetskom Savezu nije uspio, Peck je ponovio staru dobru “to nije bio pravi komunizam” priču.

“To nije imalo utjecaja na Sovjetski Savez”, rekao je Peck. “Marx i Engels bi vjerojatno bili prvi pred streljačkim vodom… to nevjerojatno čudovište koje je proizvedeno nakon Ruske revolucije nema nikakve veze sa njihovim idejama.”

Upitan od strane NPR-a zašto je napravio film koji profilira bromancu (intiman, aseksualni odnos između dva muškarca – op. a.), Peck je rekao da je film “odgovor na svijet koji osjećam oko sebe. I ono, što ja nazivam porastom neznanja, zbunjenosti, gdje stručnjaci ili znanstvenici koji su cijeli život radili na jednom predmetu – bilo klimatskim promjenama ili novoj energiji – mogu biti utišani nečijim mišljenjem bez da išta demonstriraju.”

Dobro ste čuli. Čovjek koji odbacuje planine dokaza o neuspjehu komunizma, žali se na mišljenja koja ne moraju “ništa demonstrirati”. Kao da bi njegovo mišljenje o komunizmu trebalo biti prihvaćeno prima facie bez ikakve demonstracije osim njegove fikcije sa ocjenom od 52% na stranici Rotten Tomatoes.

U istom intervjuu, Peck je usporedio Marxa sa današnjim aktivistima za kontrolu oružja.

“Danas su njegove analize još hitnije i neophodnije nego prije… čak i djeca sa Floride koja danas protestiraju i traže više kontrole oružja”, izjavio je. “I oni su shvatili povezanost između novca; između kapitala; između profita; i da postoje ljudi koji su sposobni odabrati najgoru soluciju samo kako bi sačuvali svoj profit.”

Komunist koji želi oduzeti oružje – kako originalno.