Rob Reiner napravio anti-bushovski film s all-star postavom. Evo kako je prošao na kino blagajnama.

Virginia Kruta

Screenshot: YouTube/The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Najnoviji film nagrađivanog filmskog redatelja Roba Reinera “Šok i strahopoštovanje” (Shock and Awe), pretrpio je neuspjeh tijekom vikenda na kino blagajnama usprkos all-star glumačkoj postavi i svojoj temi — prikazivanje ustrajnih novinara kao heroja suočenih s administracijom koja je “skrivala istinu” pred američkom javnošću.

Prosječna zarada je bila još gora i pokazuje da je u limitiranoj distribuciji od 100 kina, film zaradio 410 dolara po projekciji.

U “Šoku i strahopoštovanju”, koji je također dostupan na iTunes servisu, glavne uloge tumače Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, James Marsden i Jessica Biel.

Prema stranici Rotten Tomatoes, “film se temelji na stvarnim događajima u kojima su sudjelovali novinari Knight Riddera i koji su jedini “imali pravo” u događajima koji su prethodili Iračkom ratu 2003. godine, kada su ispitivali istinsku prirodu opravdanja za sukob Bushove administracije”. Dobio je samo 2 zvjezdice i 36 posto na ‘tomato metru’.

NBC-jev Matt Laslo bio je još oštriji: “‘Šok i strahopoštovanje’ su lažne vijesti, holivudski stil — samo po sebi loše i loše za novinare. Rob Reinerov posljednji film čini medije herojima dok istovremeno ignorira njihovo suučesništvo u širenju laži o Iračkom ratu”.

David Fear iz Rolling Stonea pokušao ga je voljeti, ali čak i on je priznao da nakon što je ušao u film s velikim nadama, “nije bio poput ‘Svih predsjednikovih ljudi'”. Počeo je svoju recenziju rekavši: “O bože, želite ga voljeti. Stvarno, stvarno ga želite voljeti ili barem, znate, da vam se sviđa, da ustanete i da ga bodrite. Mislim, film o novinarima, stvarnim, koji rade najbolje što mogu, udaraju po pločniku u potrazi za istinom?”