Američki general otkrio koliko bi rat sa Sjevernom Korejom bio brutalan

Američki vojni čelnici pripremaju se za oružani sukob sa Sjevernom Korejom u slučaju da diplomatski pokušaji Washingtona ne uspiju, ali među njima postoji jasna spoznaja da bi rat mogao biti katastrofalan.

“Ako sankcije ne uspiju, morat ćemo preći na drugu fazu”, rekao je nedavno predsjednik Donald Trump. “Druga faza bi mogla biti prilično gruba i jako, jako nepovoljna za svijet.” Trumpova administracija naglašava da priželjkuje mirnu soluciju, ali predsjednik i ostali visoki dužnosnici više su puta naglasili da sve opcije ostaju otvorene, uključujući i primjenu vojne sile.

Na Havajima je nedavno održana simulacija na ploči, kojoj su, prema New York Timesu, prisustvovali načelnik Glavnog stožera general Mark Miley i zapovjednik Specijalnih operacija general Tony Thomas.

Procjenjujući potencijalne žrtve, Miley je navodno primjetio kako bi “brutalnost” takvog sukoba “bila nešto što niti jedan živući vojnik nije iskusio”.

Oko 10.000 američkih vojnika moglo bi biti ubijeno ili ranjeno u početnim danima sukoba, a smrt civila bi se brojala u stotinama tisuća, ako bi Sjever upotrijebio svoj nuklearni, biološki ili kemijski arsenal oružja čak i više. Pentagon procjenjuje kako bi gotovo 20.000 južnokorejskih građana izgubilo život svaki dan.

“Kad sam bio član vlade i kad smo vodili ratne igre, procjene su bile stotine tisuća žrtava, a to je bilo prije nego je Sjeverna Koreja posjedovala oružje”, rekao je Bruce Kligner, bivši šef južnokorejskog odjeljka CIA-e i koji je trenutno viši istraživački suradnik za Sjeveroistočnu Aziju na The Heritage Foundation’s Asian Studies Centru, u svojoj prijašnjoj izjavi za The Daily Caller.

Skoro dvadesetak artiljerijskih bataljuna prijeti Seoulu i ima mogućnost uništiti lokalno stanovništvo.

POGLEDAJTE: Sjeverna Koreja osudila Trumpa na smrt.

Nedavna vježba bavila se različitim borbenim pitanjima, kao što su logistička pitanja, poput evakuacije ranjenika i raspoređivanje dodatnih snaga, tunela i ciljevima od kritične važnosti.

Ministar obrane James Mattis ranije je izdao upozorenje da bi mogući rat sa Sjevernom Korejom bio “katastrofalan” i “tragedija neviđenih razmjera”. Govoreći pred Kongresom istaknuo je da “bi to bio rat koji u osnovi ne želimo.”

Sjeverna Koreja inzistira da je otvorena za razgovore sa SAD-om, ali da se razgovori održe bez ikakvih preduvjeta. Trump je rekao da su SAD spremne na razgovor, ali samo “pod odgovarajućim uvjetima”.

Unatoč glasinama u medijima kako predsjednik razmatra o preventivnom napadu koji bi Sjevernoj Koreji “raskrvario nos”, administracija negira te tvrdnje i ističe potrebu za diplomatskim rješenjem. Neočekivani odlazak u mirovinu visokog dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova Josepha Yuna, američkog glavnog pregovarača sa Sjevernom Korejom, mogao bi zakomplicirati Trumpove diplomatske napore.