Kimmel: Radimo filmove “da uzrujamo Mike Pencea”. To je istina i važno priznanje.

Ben Shapiro

Screenshot/YouTube/ABC

U nedjelju navečer, ABC-jev voditelj kasnog noćnog showa Jimmy Kimmel odradio je apsolutno katastrofalni nastup – blag, plitak i politički korektan. Ali ispucao je jednu šalu koja je pogodila cilj: šalu koja je bila namjenjena potpredsjedniku Mike Penceu (koji je konzervativni kršćanin – op. a.) i koja je slučajno otkrila pravo lice Hollywooda. Komentirajući da mnoge od nominiranih filmova gotovo nitko nije gledao, Kimmel je izjavio: “Nije u tome bit. Ne radimo filmove poput ‘Call Me By Your Name’ kako bi zaradili na box-officeu. Radimo ih kako bi uzrujali Mike Pencea.” ‘Call Me By Your Name’ je homoseksualna priča o zavođenju 17-godišnjeg dječaka od strane 24-godišnjaka.

Kad sam napisao knjigu ‘Primetime Propaganda: Istinita holivudskih priča o tome kako je ljevica preuzela tvoj TV’ još 2011. godine, intervjuirao sam na desetke holivudskih insajdera – kreatora programa, scenarista, producenta i rukovoditelja. Mnogi od njih otvoreno su priznali da namjerno guraju ljevičarske poruke u svoje programe. Ali gotovo svi od reda su opravdavali tu diskriminaciju tvrdnjama da samo reagiraju na zahtjeve tržišta – obrazložili su da je njihov “lijevi” sadržaj ono što Amerikanci žele gledati i da je gledanost dokaz tomu da nisu samo propagandisti.

To nije bila istina onda, a nije ni danas.

Hollywood jednostavno ne radi filmove sa “desnom” porukom. Ismijavaju takve filmove. Zapravo se filmovi koji nose bilo kakve “ne-lijeve” poruke pokopaju od strane kritičara koji ih opisuju kao fašističke i površne. Na primjer, ‘Death Wish’ (i original i remake) postaje “problematičan”, a priče o seksu sa ribom postaju priče o heroizmu i ljepoti. ‘Death Wish’ je namjenjen da bude visokobudžetni – to znači da je stvoren prvenstveno da proda što više ulaznica, a to je način na koji je i original napravljen. Nitko nije očekivao da ‘The Shape Of Water’ bude box-office hit, ali je napravljen zbog toga što obiluje simbolizmom o zloj “represivnoj” Americi.

Kimmel je rekao istinu, zbog čega je njegova šala uspjela. Hollywood daje zeleno svjetlo filmovima kako bi se njihovi kreatori mogli hvaliti jedni drugima na koktel partijima koliko su uzrujali Mike Pencea. Mala prljava tajna je da što više uzrujavaju Mike Pencea, manje Amerikanaca će se truditi pogledati poruke koje su tako željni podjeliti.