Londonska policija izdala smjernice ‘zločina iz mržnje’. Razmislite dva puta prije nego što otvorite usta.

Hank Berrien

Londonska policija izdala je smjernice za ono što se smatra “zločinom iz mržnje”, a parametri kojim ga opisuju dovoljno su široki da bi izazvali zabrinutost. Smjernice navode: “Zločin iz mržnje je kada netko počini zločin protiv vas zbog vašeg invaliditeta, rodnog identiteta, rase, seksualne orijentacije, religije ili bilo koje druge vidljive razlike. Ne mora uključivati fizičko nasilje. Netko tko koristi uvredljiv jezik ili vas uznemirava zbog toga tko ste ili tko oni misle da jeste, također je zločin.”

Smjernice ovdje čak postaju potencijalno opasnije:

Ako netko počini kazneno djelo, a žrtva ili bilo tko drugi vjeruje da je motivirana predrasudama ili mržnjom, klasificiramo ga kao “zločin iz mržnje”. To znači da se počinitelj može teretiti za sam zločin, a također i za razloge zbog kojeg je taj zločin izvršio. Ako netko učini nešto što nije kazneno djelo, ali žrtva ili bilo tko drugi vjeruje da je motivirana predrasudama ili mržnjom, klasificiramo ga kao “incidentom mržnje”. Iako ono što je počinitelj učinio možda nije protuzakonito, razlozi zbog koje je to djelo počinio jesu. To znači da ga je moguće optužiti za prekršaj.

Stoga nije teško zamisliti slučaj kad bi se osoba obratila drugoj osobi koristeći osobnu zamjenicu koja označava njezin biološki spol, a ta druga osoba bi tvrdila da se njezin “rodni identitet” razlikuje od biološkog spola i shvatila to kao uvredu. U tom slučaju prva osoba može biti optužena za prekršaj.

Osim toga, što smjernice poput “svaka druga percipirana razlika” znače? Ako netko nekog zeza zbog njegove visine, drugačije boje kose, da li se i to kvalificira kao prekršaj?

U vremenu u kojem dominira mentalitet “snježnjih pahuljuca”, da li je mudro nametati zakon koji se može tumačiti na toliko načina?

Britanci bez sumnje misle da je tako.