John Stossel | Prijevara poznata pod imenom ‘Pariški klimatski sporazum’

Predsjednik Trump je bio u pravu kad je povukao SAD iz Pariškog klimatskog sporazuma! Sporazum ne vrijedi papira na kojem je napisan.

Ali mnogi političari i većina medija su užasnuti tom odlukom. Al Gore ja povlačenje iz Pariškog sporazuma nazvao “nesmotrenom i neobranjivom odlukom”. Bivši predsjednik Obama je rekao: “Ova administracija pridružuje se šačici drugih nacija koje odbacuju budućnost.”

Stvarno? Jesu li oni uopće pročitali sporazum?

John Stossel je intervjuirao jednog od rijetkih ljudi koji su to učinili, dopisnika City Journala, Orena Cassa.

On opisuje sporazum kao “nešto između farse i prijevare”.

Zašto tako uvredljiv opis?

Jer, rekao je Cass Stosselu, “ne trebati čak niti spomenuti stakleničke plinove u svojoj obvezi prema sporazumu. Dovoljno je da pošaljete bilo kakav papir, sve ćemo ih skupa zaklamati i to ćemo nazvati Pariškim sporazumom.”

Ono što se nalazi (ili ne) u tim obvezama će vas iznenaditi.

Kina se obvezala “postići vrhunac emisije ugljičnog dioksida oko 2030. godine”. To zvuči dobro, osim ako uzmemo u obzir studiju američke vlade, provedene prije Pariškog sporazuma, u kojem se procjenjuje da će Kina doseći vrhunac emisije do 2030. godine. Drugim riječima, Kina se obvezala da će učiniti nešto što ionako radi.

Međutim, Cass je rekao Stosselu da je Kina dala jedno od boljih obećanja u usporedbi s drugim zemljama. “Indija se uopće nije obvezala da će ograničiti svoje emisije… Njihov prijedlog je bio da će biti čak sporiji u dostizanju efikasnosti nego što su to bili do sad. Njihovo obećanje je bilo da će usporiti.”

Obećanje Pakistana je još besmislenije, da će dostići vrhunac “u jednom trenutku nakon 2030. godine” nakon kojeg će početi smanjivati emisije.

Cass veli da je jedina zemlja koja je imala drugačiji pristup bila SAD, koje su postavile cilj smanjenja stakleničkih plinova za 26% do 2025. godine. “Predsjednik Obama zanemario je sva ništavna obećanja ostalih zemalja, a nas je obvezao obećanjem koje bi nas moglo jako skupo koštati.”

Oren Cass i John Stossel ne osporavaju osnovnu znanost o klimi. Stossel priznaje da je zemlja zagrijava. Čovjek bi mogao biti razlog tome. Ali rješenje nije u rasipanju milijardi dolara kako bi se u Americi smanjila emisija štetnih plinova dok druge zemlje ne rade apsolutno ništa po tom pitanju – samo se pretvaraju da čine. Trump je bio u pravu kad je odbio ovaj lažni sporazum. Većina nas nije niti znala koliko je u stvari lažan. Sad znamo.