Trump: Štitit ćemo našu granicu vojskom

Saagar Enjeti

Screenshot/Fox News

Predsjednik Donald Trump izjavio je u utorak da će američka vojska biti korištena za čuvanje granice sa Meksikom.

“Čuvat ćemo našu granicu s našom vojskom”, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. “Ne možemo dopustiti da u našu zemlju ljudi uđu na ilegalan način, nestanu i uz to se nikad ne pojave na sudu.”

Predsjednikovi komentari ciljaju na trenutnu politiku SAD-a, koja zahtijeva od graničnih agenata da uhvate i nakon toga puste obiteljske jedinice koje dolaze na granicu iz trećih zemalja.

Također je rekao da je razgovarao s Ministrom obrane Jamesom Mattisom o upotrebi vojske radi čuvanja granice.

Posljednjih dana, Trump je u više navrata tweetao o karavanu ilegalnih imigranata koji su iz Hondurasa krenuli prema američkoj granici preko Meksika. Predsjednik je zaprijetio da će okončati NAFTA sporazum ako meksička vlada ne zaustavi karavan i da će ukinuti američku pomoć Hondurasu.

Meksičke vlasti reagirale su na Trumpove prijetnje u nedjelju da će ukinuti NAFTA-u, obećanjem da će raspustiti karavan i nekima dopustiti da podnesu zahtjev za azilom u Meksiku. Organizatori su, međutim, rekli da će mnogi članovi grupe nastaviti marš prema američko-meksičkoj granici gdje, ako zatraže azil i nalaze se u obiteljskoj jedinici, moraju legalno biti pušteni u unutrašnjost zemlje.

U kasnijoj izjavi za tisak, Trump je tvrdio da “nitko nije bio stroži” prema Rusiji od njegove administracije.

“Saznat ćemo hoćemo li ili nećemo. Ako bismo se svi mogli složiti, to bi bilo sjajno, a to uključuje Kinu i mnoge druge zemlje”, objasnio je POTUS (President Of The United States – op. a.). “Ali vidjet ćemo što će se dogoditi. Samo vrijeme će reći”, rekao je. “Gotovo svi se slažu s tim, osim vrlo glupih ljudi.”