DOMINA PADAJU: Još jedan kalifornijski grad uključuje se u borbu protiv državnog ‘sanctuary’ zakona

Hank Berrien

Domina počinju padati u Kaliforniji u trenutku kad se još jedan grad pridružio pokretu kako bi se izuzeo od zakona koji Kaliforniju pretvara u “državu utočište”.

U utorak, gradsko vijeće Huntington Beacha glasalo je 6 naprama 1 u korist tužbe protiv svoje savezne države zbog zakona SB 54, koji štiti ilegalne imigrante na način da ograničava suradnju lokalnih policija i saveznih ICE agenata (agenti za imigraciju i carinu). Kongresnik Dana Rohrabacher je rekao: “Veoma sam ponosan na SAD. Mišljenja sam da su zagovornici utočišnih država izdajice američkog naroda.”

Huntington Beach slijedi grad Los Alamitos, čije je gradsko vijeće glasalo 19. ožujka 4-1 kako bi proveli gradsku uredbu koja ih oslobađa od SB 54.

To je potaknulo čelnike gradova Aliso Viejo i Buena Parka da izjave kako i oni planiraju donesti uredbu sličnu onoj iz Los Alamitosa.

Prošli tjedan, Odbor za nadzornike Orange Countyja osudio je glasanjem SB 54 i pridružio se tužbi američkog Ministarstva pravosuđa koje tvrdi da je zakon protuustavan. Kalifornijski guverner Jerry Brown potpisao je SB 54 u zakon u listopadu 2017. godine; implementiran je 1. siječnja 2018. Zakon zabranjuje lokalnim i državnim provoditeljima zakona razne akcije, koje je Sacramento Bee naveo na slijedeći način:

  • Postavljanje pitanja pojedincu o njegovom imigracijskom statusu.
  • Držati nekoga na zahtjev savezne vlasti, osim ako postoji kazneni nalog ili je osoba osuđena za jedan od više od 800 zločina.
  • Uhićenje koje se temelji samo na nalogu vezanom za imigraciju
  • Biti imenovan zamjenikom agenta za imigraciju
  • Sudjelovati u aktivnostima granične kontrole
  • Sudjelovati u zajedničkim radnim skupinama sa saveznom vladom čiji je glavni cilj provođenje zakona o imigraciji
  • Obavijestiti saveznu vladu o nečijem puštanju na slobodu ili prebaciti nekoga u savezni nadzor, osim ako postoji savezni nalog ili je ta osoba osuđena za jedan od više od 800 zločina navedenih u revidiranom Zakonu o povjerenju.