Izvješće govori da Mueller ne smatra Trumpa metom istrage

Ryan Saavedra

Screenshot/YouTube/WaPo

U utorak, novo objavljeno izvješće Washington Posta otkrilo je da posebni savjetnik Robert Mueller iako nastavlja istragu, više ne smatra Donalda Trumpa metom istrage.

Izvješće Posta, potkrijepljeno od strane više osoba upoznatih s tim pitanjem, reklo je da je Mueller prošli mjesec obavijestio Trumpove odvjetnike kako smatra Trumpa “predmetom istrage”. Post dodaje:

Tužitelji smatraju nekoga “predmetom” kad je ta osoba uključena u proces koji je pod istragom, ali nema dovoljno dokaza za podizanje tužbe.

U izvješću se navodi da je Mueller rekao Trumpovim odvjetnicima da će trebati obaviti razgovor s Predsjednikom da sazna ukoliko postoji bilo kakva “korumpirana namjera” kako bi okončao svoju istragu o navodnoj ruskoj umješanosti u izbore 2016. i da završi taj dio istrage.

Jedini član Trumpovog osoblja koje je govorio o izvještaju Posta je odvjetnik Bijele kuće Ty Cobb, koji je rekao: “Hvala, ali se dajem izjave o komunikaciji s Predsjednikom ili Uredom posebnog savjetnika.”

Izvještaj Axiosa prošlog mjeseca sugerirao je da Mueller više ne istražuje navodni dosluh između Trumpove kampanje i ruskih dužnosnika i da je istraga prvenstveno usredotočena na događaje koji su se odigrali nakon izbora. Izvješće kaže da Muellerov interes za post-izborne događaje ukazuje na to da je fokusiran na “opstrukciju pravde tijekom boravka u Uredu, a ne na dosluh s Rusijom tijekom kampanje”.