TRUMP POBIJEDIO: Migrantska karavana odustala od plana nakon Trumpove najave o upotrebi vojske

Screenshot/AFP

U srijedu, karavana s 1.000 osoba koje se kretala kroz Meksiko prema sjeveru, odlučila je odustati od plana da stigne do američke granice nakon što je predsjednik Donald Trump u utorak najavio da će poslati vojsku na južnu granicu kako bi povećao njezinu sigurnost.

“Mi ćemo završiti naš posao u Mexico Cityju”, rekao je Irineo Mujica, čelnik skupine za zagovaranje migranata ‘Pueblo sin Fronteras’, izvijestio je AFP.

“Naši timovi za podršku su na granici, u slučaju da će ljudi trebati pomoć tamo, ali put moraju nastaviti sami”, izjavio je Mujica. “Ima previše djece – sveukupno 450. Ima mnogo beba. Uskakati u vlakove, kao što smo nekad činili, bila bi ludost.”

Tajnik Domovinske sigurnosti (Homeland Security) Kirstjen Nielsen, priopćila je u srijedu da će Trump danas potpisati proklamaciju koja će usmjeriti Domovinsku sigurnost i Ministarstvo obrane na suradnju s državama u svrhu raspoređivanja Nacionalne garde na granicu s Meksikom.

Mujica je također izjavio za AFP kako misli da je Trump htio “da nas svijet uništi, da izbriše naše postojanje. Ali Meksiko je zadivio svojom reakcijom i želimo se zahvaliti vladi na način na koji je rješila problem karavana.”