Konzervativni aktivist udaren u lice na kampusu sveučilišta Berkeley

James Barrett

Screenshot: YouTube/Edward Park

Policija Sveučilišta Kalifornija Berkeley pozvana je na studentski trg u utorak nakon izvještaja da je predstavnika konzervativnog Leadership instituta na kampusu fizički napao čovjek. Dio napada uhvaćen je na mobitelu koji je od tog vremena na internetu podijelio Turning Point USA, konzervativna skupina kojoj je predstavnik navodno pomagao u obuci.

Daily Californian bio je prvi medij koji je izvijestio o incidentu, za koji studentske novine kažu da se odigrao na Upper Sproul trgu.

Citirajući upozorenje koje je u srijedu objavila policija kampusa, novine izvješćuju da je navodna žrtva, muški predstavnik Leadership instituta “regrutirao za konzervativnu skupinu Turning Poing USA u utorak poslije podne oko 15:29, kad su se dvojica muškaraca približila stolu.”

Žrtva je rekla policiji da su se on i dvojica muškaraca našla u verbalnoj prepirci, nakon koje je počeo snimati eskalirajuću situaciju svojim mobitelom. Jedan od dvojice navodnih napadača je navodno izbio mobitel iz ruke aktivista, a zatim prevrnuo stol koji je skupina koristila za regrutiranje.”

“Kad su se on i osumnjičeni hrvali oko telefona, osumnjičeni je nekoliko puta udario žrtvu, uzrokovavši ozljedu oka i nosa žrtve”, izvijestio je Daily Californian. Do trenutka dolaska policije, osumnjičeni je već napustio mjesto incidenta.

Student koji je svjedočio napadu snimio je drugi dio sukoba na mobitel, a direktor Turning Point USA Charlie Kirk tweetao je snimku, napisavši: “Zamislite da je napadač nosio MAGA kapu, ovo bi završilo u nacionalnim vijestima!”

U četvrtak, College Fix objavio je dodatnu snimku koju je snimio konzervativni aktivist koja uključuje napadačevu prijetnju “Upucat ću tvoju guz***!”

Student koji je snimio početni videozapis, koji je tweetao Charlie Kirk, rekao je za Breitbart News da je sukob započeo zbog TPUSA znaka koji je upozoravao da “lažni zločini iz mržnje štete stvarnim žrtvama”, što je očigledna referenca na slučaj Jussieja Smolletta. Rekao je za medij da je počeo snimati nakon što je osumnjičenik prevrnuo stol.

Kirk je od tada izdao izjavu o incidentu. “Ovaj napad otkriva mržnju i ljutnju tolikih članova ljevice s kojom se naši studentski aktivisti svakodnevno susreću”, rekao je u četvrtak u izjavi za tisak. “Naši nevjerojatni organizatori na lokalnim razinama hrabro se suočavaju s prijetnjama nasilja i diskriminacije dok se bore za pravo da se na koledž kampusima čuju i konzervativni glasovi. Ponosan sam na to kako su se naši studentski aktivisti na UC Berkeley ponašali u zastrašujućoj i teškoj situaciji. Nažalost da su uloge bile zamijenjene i da je konzervativni student s MAGA kapom napao člana ljevičarske organizacije, priča bi punila naslovnice novina i televizijske vijesti diljem glavnih mreža. Ovo je jednostavno rečeno zločin iz mržnje i osumnjičeni bi trebao odgovarati za njega.”

Video je od tada podijelio Donald Trump Jr. i ostale konzervativne osobe, uključujući njegovu bolju polovicu, bivšu voditeljicu na Fox News, Kimberly Guilfoyle.

“Kad liberal poput Jussie viče vuk i lažira napad, on dobije besprimjernu pokrivenost medija, simpatije i podršku te stvara tsunami pozornosti”, napisao je Trump. “Kad konzervativni student doslovno dobije šakom u lice i kad je to uhvaćeno na videozapisu, jedva izazove talas.”

Intervju žrtve na Hannityju: