Republikanci iz Južne Karoline predstavili Zakon o odcijepljenju u slučaju povrede 2A

Ryan Saavedra

Krajem ovog tjedna, skupina republikanskih zastupnika u Južnoj Karolini predložila je zakon koji bi dopustio državi da se odcijepi od Sjedinjenih Država u slučaju da federalna vlada prekrši Drugi amandman.

Mjera koja se uputila Odboru za pravosuđe Državnog viježa Južne Karoline, otvorit će mogućnost da se država odvoji od SAD-a, ako savezna vlada počinje s oduzimanjem zakonski nabavljenog oružja. Zakon navodi:

“Bez obzira na neku drugu odredbu zakona, Generalna skupština će se sazvati da razmotri hoće li se odcijepiti od Sjedinjenih Američkih Država na temelju neustavne povrede Savezne vlade Drugog amandmana Ustava Sjedinjenih Država, ako savezna vlada zaplijeni zakonito kupljena oružja u ovoj državi.”

Hill objavljuje da je zakon predstavljen od republikanskih zastupnika Mike Pittsa, Jonathana Hilla i Ashley Tranhtam, a dolazi usred intenzivne rasprave o zakonima o oružju u državi, koju su potaknuli događaji u veljači nakon smrtonosne masovne pucnjave u Parklandu na Floridi.

Hill je primjetio da je Južna Karolina bila prva država koja se odcijepila od Unije 1860., tijekom vremena koje je prethodilo Američkom građanskom ratu.