Londonski gradonačelnik uveo nove mjere ‘kontrole noževa’ kako bi zaustavio epidemiju ubojstava

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/ITV News

Epidemija napada noževima i kiselinom u Londonu postala je tako loša da je londonski gradonačelnik Sadiq Khan objavio novu politiku “kontrole noževa”, čija je svrha da makne ovo oružje iz ruku stanovnika Londona koji žele nanijeti štetu drugima.

“Oštre, direktne” mjere uključuju strogo kažnjavanje od strane policije, zabranu kućne isporuke noževa i kiseline, i širenje ovlasti policijskim snagama za zaustavljanje i pretraživanje kako bi mogli zaustaviti bilo koju osobu na koju se sumnja da predstavlja prijetnju ili planira napad nožem ili kiselinom.

Khan je u petak objavio priopćenje da je grad osnovao “operativnu grupu za suzbijanje nasilnih zločina koja broji 120 policajaca” i koja je zadužena za iskorijenjivanje pojedinaca s noževima s javnim mjesta i da će osigurati gotovo 50 milijuna funti Metropolitanskoh policiji kako bi se mogli bolje suprotstaviti učestalim napadima. Također je proširio ovlasti Met policije uvođenjem “ciljanih patrola s posebnim ‘zaustavi i pretraži’ moćima u najugroženijim područjima”, navodi se u priopćenju.

Gradonačelnik je na Twitteru objavio najnovije mjere.

Čudno je što je Khan odgovoran za smanjenje broja ‘zaustavi i pretraži’ pretraga, nakon što je proglasio tu taktiku rasističkom i islamofobnom. Također nije jasno što će stanovnici Londona sad koristiti za rezanje hrane.

Parlament će se isto tako agnažirati oko uvođenja oštrih mjera za “kontrolu noževa”, nakon što će nastaviti s radom ovaj tjedan. Od vlade Velike Britanije se očekuje da uvede zabranu online prodaje noževa i njihove kućne dostave, proglasiti “protuzakonito privatno posjedovanje ‘zombie’ noževa i boksera” – “zombie noževi” se proizvode kako bi se koristili za napad na ljude – i zabranu prodaje kaustičnih materijala bilo kojoj osobi mlađoj od 18 godina, navodi Independent.

London doživljava dramatičan porast stope ubojstva i nadmašio je čak New York po broju mjesečnih ubojstava od početka 2018. godine. Ima neke od najstrožih zakona za kontrolu oružja na svijetu, a nošenje noževa “bez dobrog razloga” je zabranjeno svakoj osobi mlađoj od 18 godina.