Kineski predsjednik obećao ‘znatno manje’ tarife na aute

Amber Athey

Screenshot/YouTube/New China TV

Kineski predsjednik Xo Jinping najavio je u svom govoru u utorak kako će nastojati “znatno smanjiti” tarife na uvozne aute i tako vjerojatno sigalizirao pobjedu Trumpove administracije u tekućem trgovinskom ratu s Kinom.

U svojoj objavi, Jinping nije spomenuo Trumpove prijetnje uvođenja tarifa, navodi Associated Press, ali je obećao da će otvoriti kinesko tržište i poboljšati uvjete trgovine u inozemstvu “čim prije moguće”.

Predsjednik Donald Trump nedavno je najavio da namjerava uvesti tarife na kineske uvozne proizvode u vrijednosti od oko 50 milijardi dolara, navodeći ogroman trgovinski deficit koje Sjedinjene Države imaju s Kinom. Kina je prošlog tjedna na Trumpove najave reagirala na način da je nametnula tarife od 25% na 106 američka proizvoda, uključujući soju, avione i aute.

Trump je uzvratio, izjavivši da je voljan razmotriti uvođenje dodatnih 100 milijardi dolara vrijednih tarifa na kineske proizvode. Burza je fluktuirala kao odgovor na tu vijest. Međutim, Trump je rekao da nije zabrinut zbog tržišta jer vjeruje da će Sjedinjene Države imati dugoročnu korist od toga.

“Možemo primiti udarac, ali znate da ćemo biti znatno jači nakon toga. To je nešto što smo morali učiniti”, rekao je Predsjednik prošlog petka. “Sad imamo deficit od 500 milijardi dolara i intelektualnu krađu u vrijednosti od 300 milijardi dolara. Tako da ne možete ovo imati.”

Ako će se predsjednik Jinping držati svog obećanja da će sniziti auto tarife, to bi mogao biti znak da Trumpova strategija radi.