Teniska arena dobila ime po ženi zbog raznolikosti. Sada je napadaju jer je ‘anti-gay’.

Ashe Schow

U Americi drže mišljenje da su jedini koji su opčinjeni prikrivanjem svoje povijesti i uklanjanjem dostignuća ljudi zbog onoga što se smatralo prihvatljivim kad su oni bili živi ili zato što su prihvatili “pogrešno mišljenje”. No, to također rade i druge zemlje prvog svijeta.

U Australiji se godinama vodi bitka oko imena teniskog terena. Znate, ono što se godinama zvalo Show Court One, 2003. godine preimenovano je u Margaret Court Arenu, po najvećoj australskoj tenisačici u povijesti. Dobio je ime po ženi zbog raznolikosti, pošto je obližnja Rod Laver Arena bila previše muška. Sekundarno mjesto dobilo je ime po ženi zbog jednakosti.

No, Margaret Court se sad našla na pogrešnoj strani povijesti, prema jedinim ljudima s kojima medijske kuće razgovaraju o imenu arene.

Court se povukla s teniskih terena 1977. godine. Godine 1982., otišla je u biblijsku školu te usvojila kršćanska uvjerenje u brojnim pitanjima, uključujući homoseksualnost. I, prema New Yorkeru, to je bio trenutak kad je pogriješila:

Do ranih devedesetih, izjavljivala je da lezbijke uništavaju ženski tenis i da je Martina Navratilova “velika igračica”, ali da bi voljela “kad bi se na vrhu nalazila osoba na koju bi se mlađe igračice mogle ugledati. Vrlo je tužno što su djeca izložena homoseksualnosti.” Kada su 2011. godine u Australiji počeli sve glasniji pozivi na legalizaciju homoseksualnih brakova, pogledi Court postali su još izraženiji te ih je počela češće izražavati. Do vremena kad je pitanje istospolnog braka stavljeno na nacionalni referendum, u jesen 2017., bila je istaknuti i neumorni protivnik.

Više nije važno što je Court učinila kao tenisačica, već je njezino krivo razmišljanje postalo ljudima dovoljno za poziv na preimenovanje arene po nekome tko je inkluzivniji.

Usput, Court je osvojila sva četiri Grand Slam naslova u istoj godini — 1970. Osvojila je 64 Grand Slam naslova ukupno, uključujući pojedinačne, parove i mješovite parove. Serena Williams još uvijek juri jedan od rekorda Court. Drugim riječima, ova žena bila je fantastična igračica.

No, preimenovanje stvari je danas u trendu, kao i izražavanje ogorčenja, stoga se Court mora maknuti.