Kalifornijski koledž pozvao venezuelanske vladine dužnosnike da hvale svoju opustošenu socijalističku zemlju

Hank Berrien

Slijedećeg tjedna, Scripps koledž ugostiti će dva venezuelanska dužnosnika koji će navodno veličati “lokalnu inicijativu” svoje totalitarne vlade u seriji govora u tri dijela. Venezuelanski konzul-generali Antonio Cordero i Jesus Chucho Garcia će održati predavanje o “Afričkim solidarnostima”, “državnim udarima i imperijalističkim ratovima” i venezuelanskim planovima za “novo društvo koje će se temeljiti na političkom sudjelovanju, društvenoj ekonomiji i demokraciji”, navodi Claremont Independent.

Ovo je drugi krug za Cordera, kojeg je koledž financirao i pozvao da održi govor prošlog semestra, kad je pokušao zamagliti kršenja ljudskih prava koja se provode u njegovoj zemlji.

Američki senator Marco Rubio zakucao je to gostovanje:

Email koji je poslan svim Scripps studentima, kao sponzore događaja navodi Scripps koledž, njegov odjel za latinoameričke i karipske studije i Draper fond za latinoameričke studije; seriju predavanja će voditi profesorica sa Scippes koledža Cindy Forster.

Prvom događaju će tema biti “odupiranje desničarskim paramilitarističkim napadima (koji su u usponu na cijeloj hemisferi)”. Reklamira se da je za “sve one koji su zainteresirani za ekonomiju koja služi ljude, a ne profit”. Kao što Claremont Independent navodi: “Venezuela se i dalje suočava s masovnom nestašicom hrane kao rezultat ekonomske nepismenosti svoje vlade. Ljudi u Venezueli izgubili su prosječno 9 kila zbog nedavne nestašice hrane.”

Drugi razgovor će slaviti “drugačiji način funkcioniranja demokracije”. Claremont Independent dodaje: “Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro zatvorio je protekle godine na stotine političkih protivnika na temelju lažnih optužbi.”

Treći događaj će se usredotočiti na “Borbu crnačke radničke klase u Venezueli” i na “dugu povijest samo-oslobođenih Afrikanaca u ovoj hemisferi”.

Claremont Independent zaključuje:

Opis događaja ne spominje hoće li dvojica venezuelanskih dužnosnika razgovarati o obilju problema s korupcijom u svojoj zemlji, teškoj financijskoj situaciji vlade, ogromnoj devalvaciji venezuelanske valute (koja je dosegla takav opseg da vlada više nema sredstava kako bi platila usluge tiskanja novca), nemogućnost zemlje da plati svoje vjerovnike (uključujući Rusiju i Kinu) ili ozbiljnu ekonomsku deprimiranost svojih građana. Također se ne spominje sudjelovanje vlade u izvanraspravnim ubojstvima i mučenjima tijekom razbijanja prosvjeda protiv vlade 2017. godine.