PANIKA U IRANSKOJ VLADI: Rial izgubio na vrijednosti nakon Trumpovih prijetnja sankcijama

Može li predsjednik Trump signalizirati kraj iranskog despotskog teokratskog režima, koji sponzorira terorizam širom svijeta, ponovnim uvođenjem sankcija u svibnju?

Postoji dobra šansa da bi mogao; u Iranu se zakuhavaju značajne poteškoće, pošto je njihova valuta u krizi, a mogućnost da Trump ponovno uspostavi sankcije još više smanjuje vrijednost riala, što bi moglo pomoći u oslobađanju iranskih građana od njihovog režima.

U utorak, u iranskom parlamentu je bio kaos zbog novonastale valutne krize:

Blumberg je izvjestio da je rial zabilježio novu najnižu vrijednost, koja je u veljači iznosila 50.000 riala za jedan dolar, a u ponedjeljak 60.000 na nereguliranom tržištu. Bloomberg je istaknuo pritisak na predsjednika Hassana Rouhanija da pomogne ekonomiji za obične Irance. Jedan izvor rekao je za Bloomberg: “Politički pritisak Amerikanaca jedan je od čimbenika. Možda su u teoriji sankcije ukinute, ali u praksi zemlje koje mogu poslovati s nama još uvijek smatraju Iran visokim rizikom.”

U utorak je najavljeno da će Iran nametnuti tečaj od 42.000 riala za jedan dolar; u ponedjeljak je većina mjenjačnica u Teheranu isključila svoje pokazatelje tečaja zbog velikih fluktuacija.

Nakon što je rial pao u veljači, iranska vlada je podignula kamatne stope i okomila se na ilegalne trgovce, ali to je bilo samo privremeno sredstvo; krajem ožujka rial je ponovno izgubio na vrijednosti.