Novinarku koja je otputovala u domovinu Ilhan Omar kako bi dokazala da je Somalija prekrasna i razbila ‘stereotipe’, ubili islamski teroristi

Alicia Powe

Novinarka rođena u Somaliji, Hodan Nalayeh, otputovala je prošli tjedan u svoju domovinu kako bi razbila “stereotipe” i dokazala da je Somalija prekrasna zemlja da bi naposljetku bila ubijena od ruku islamskih terorista.

Nalayeh i njezin suprug bili su među 26 ljudi koje su ubili al-Shababovi militanti u gradu Kismayo u petak. Novinarka, koja je bila u devetom mjesecu trudnoće, nalazila se u hotelu Asasey, u kojem su političari raspravljali o predstojećim regionalnim izborima, kad su na scenu stupili džihadski borci.

Bombaš samoubojica je potom detonirao vozilo ispred hotela.

Prije incidenta, Nalayeh je proslavila povratak u afričku zemlju prvi put u posljednjih 30 godina objavivši fotografiju na Instagramu.

Često je tweetala o Somaliji, hvaleći je kao “toliko čistu i prekrasnu”.

Prema Washington Postu, Nalayeh se vratila u Somaliju kako bi opovrgla tvrdnje da je Somalija opustošena kriminalom i pričala “nadahnute” priče o svojoj domovini.

Jedan od Nalayehinih sljedbenika na Twitteru pohvalio ju je zbog “suprotstavljanja apokaliptičnoj narativi koju mnogi propovijedaju o Somaliji”.

Smrt Nalayeh došla je nakon što su demokrati glasno tvrdili da je predsjednik Trump rasist zbog svoje tvrdnje da je antisemitska zastupnica rođena u Somaliji Ilhan Omar “sretna” što je u Sjedinjenim Državama, usred izvješća koja potvrđuju da je počinila prijevaru protiv američkih imigrantskih zakona kako bi joj bio dodijeljen azil.