Kako će mediji vladajuće klase opravdati oduzimanje zemlje bijelcima u Južnoj Africi

Scott Greeer

Bijeli farmeri u Južnoj Africi će vrlo vjerojatno izgubiti svoju zemlju bez ikakve kompenzacije, ali Newsweek smatra da nemaju zbog čega brinuti.

Njihov gubitak imovine biti će opravdan plemenitim razlogom “smanjenja siromaštva”.

To je argument u članku objavljenom u Newsweeku prošli tjedan. Članak, kojeg je napisao bijeli južnoafrički profesor Ben Cousins, pokušava zamaskirati konfiskaciju privatnog posjeda predloženu od južnoafričke vlade kao samo “reformu zemljišta”.

Cousins odbacuje zabrinutost bijelih južnoafrikanaca i opisuje je kao paranoju potaknutu demagogijom. Profesor smatra “reformu zemljišta” nekontroverznim pitanjem jer je podržana od većine crnih ljudi, a zemlja u vlasništvu bijelaca je ionako “ukradena”.

“S obzirom na gorku prošlost oduzimanja zemlje u velikim razmjerima, odbijanje plaćanja naknade za ukradenu zemlju mnogi crni stanovnici zemlje vide kao neophodnu stvar za obnovu dostojanstva”, napisao je južnoafrički profesor.

Cousins tvrdi da će prijedlog vlade za oduzimanje zemlje bijelcima bez naknade učiniti čudesa za ublažavanje siromaštva u toj afričkoj zemlji – iako je susjedni Zimbabve učinio istu stvar prije 20 godina i tu zemlju dovelo do masovne gladi i ekonomske devastacije.

Autor članka krivi otpor bijelaca za neuspjeh u Zimbabveu i poziva južnoafričke bijelce da prihvate program – ili da snose posljedice.

“Bijeli južnoafrikanci trebali bi ponuditi svoju energiju (a farmeri svoju zemlju) kako bi pridonijeli u pronalaženju solucije”, napisao je Cousins u svom zaključku. “To će pomoći njihovoj budućnosti u zemlji. Dok bi pokušaji branjenja svojih privilegija mogli dovesti do toga da izgube sve što posjeduju – važna poruka iz Zimbabvea u ranim 2000-ima.”

Članak Newsweeka je mogući predznak načina na koji će mediji vladajuće klase opravdati eksproprijaciju zemljišta u vlasništvu bijelaca. Iako je privatna imovina jedan od temelja društva, a svaki primjer masovnog oduzimanja zemljišta doveo je do razaranja, liberalni novinari će pokušati opravdati glupu južnoafričku ideju kao sjajan način borbe protiv rasizma i siromaštva.

Ato ne uspije, to će biti zbog bijelaca. Oni moraju surađivati ako žele “budućnost u zemlji”.

Ipak, pitanje koje treba postaviti je: zašto bi bijelci htjeli surađivati ako će izgubiti svoju imovinu? Zašto bi vjerovali vladi koja ih prisiljava da se odreknu načina na koji se izdržavaju i koja ih ne štiti? Zašto ostati u zemlji koja krši njihova osnovna prava?

Građani moraju osjetiti da vlada brine o njima ako želi da ostanu tamo. Južna Afrika bijelim farmerima ne nudi ništa osim siromaštva i poniženja. Čini se da je jedini razlog za ostanak ovih ljudi taj da prihvate krivnju kad oduzimanje zemljišta završi katastrofom.

Nije ni čudo da se ne žele odreći svoje zemlje zbog “smanjenja siromaštva”.

Na kraju, prema medijima vladajuće klase, iskazivanje brige o teškoj situaciji bijelih južnoafrikanaca čini čovjeka rasistom. Kad je australski Ministar unutarnjih poslova Peter Dutton predložio da njegova zemlja učini nešto kako bi pomogla bijelim južnoafrikancima, stavljen je na stup srama kao rasista od strane kritičara širom svijeta.

Kolumna u Guardianu objavljena u utorak, tvrdila je da Duttonova ponuda dokazuje “bijelu privilegiju”. Glavna urednica Huffington Posta, Lydia Polgreen, odbacila je brutalna ubojstva bijelih farmera kao samo dio nasilnih zločina u Južnoj Africi i inzistirala da su “Bijelci manje zastupljeni što se tiče ubojstava”.

U stvari, bijeli farmeri imaju veću mogućnost da budu napadnuti nego policijski službenici, a njihova ubojstva u pravilu uključuju strašne torture i ekstremna sakaćenja. Južnoafrička vlada preferira te stvari pomesti pod tepih i odbija statistički pratiti te zločine.

Zamislite što će se tim farmerima tek desiti kad vlada potakne crne južnoafrikance da uzmi svoju zemlju…

Svi znamo da će konfiskacija zemljišta završiti masivnim neuspjehom i da će bijelci pobjeći iz Južne Afrike kad taj zakon stupi na snagu. Ali liberalni u Zapadnom svijetu još su uvijek predani svojoj ideji da je “Rainbow Nation” uspješna multikučturalna utopija, a svi njezini problemi su zbog bijelog rasizma. Stoga, kad konfiskacija zemljišta ne uspije, većina medijskih kuća će vjerojatno slijediti mišljenje Bena Cousinsa i za neuspjeh okriviti bijelce koji su izgubili svoju zemlju.

Jednostavno nisu bili dovoljno ljubazni da predaju svoj životni rad u tuđe ruke.

Bez obzira na poteškoće s kojima će se bijeli južnoafrikanci suočiti tijekom konfiskacije zemjišta, liberalni mediji još uvijek će imati osjećaj da je pravi problem u toj zemlji bijeli rasizam. Nećete naći mnogo izvještaja o grotesknim ubojstvima na farmama, ali ćete zato vidjeti pohvalne reportaže o tome kako se vlada obračunava s žrtvama pljačke koji vrijeđaju na rasnoj osnovi.

Na primjer, publika na “Daily Show-u” nedavno je luđački aplaudirala na vijest kako je južnoafrička žena osuđena na tri godine zatvora zbog rasizma. Voditelj emisije Trevor Noah, južnoafrikanac, također je održao predavanje o tome kako bi bijelci jednostavno trebali prestati biti rasisti ako ne žele u zatvor. Pitam se što bi mislili o tome da vlada ne čini gotovo ništa kako bi kaznila počinitelje brutalnih ubojstava na farmama.

U savršenom svijetu, ne bismo vidjeli opravdanja za idiotske, rasističke ideje poput konfiskacije zemljišta na respektabilnim TV stanicama. Privatno vlasništvo je jedno od ključnih čimbenika u prosperirajućoj demokraciji. Vlada koja više ne štiti vlasništvo je vlada koja više ne podržava slobodu. Pogledajte samo Sovjetski Savez i Maovu Kinu za primjere čudesnih efekata redistribucije zemljišta.

Ali mit o sretnoj “Rainbow” naciji je snažniji od stvarne povijesti i trebati će svoje branitelje dok Južna Afrika krene na put razdraganog samouništenja.

Očekujte više debilnih racionalizacija konfiskacije zemljišta od strane medija vladajuće klase u nadolazećim mjesecima.