‘Marš za znanost’ nije bio o znanosti. Bio je o ljevičarskoj propagandi.

Ben Shapiro

Screenshot/Nuance Bro

U subotu, prorijeđena populacija samoimenovanih čuvara Znanosti™ marširala je u oko 200 gradova širom svijeta. Kao što David Burge s Iowahawka kaže, marširanje za znanost je nešto poput plesa za arhitekturu, ali to nije zaustavilo medije koji su pokrivali Marš za znanost kao masivno važan događaj. CNN je, na primjer, predvodio ovom bliještavom linijom: “Skupina je u subotu bila znatno manja od one koja se skupila za prvi marš u travnju 2017., ali su sudionici izrazili isti optimizam i nadu kao i prošle godine.”

Što su točno ti zagovornici znanosti govorili? Zasigurno ne o seksualnoj diferencijaciji i razvoju fetusa. Umjesto toga govorili su o globalnom zagrijavanju i kako postići veću raznolikost među znanstvenicima:

“Za podzastupljene studente u znanosti, izazovi su stvarni”, rekao je Corey Welch, direktor STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) programa na Sveučilištu Iowa State. “Istraživanja raznolikosti jasno demonstriraju da dovođenje svih ljudi za stol — znanstveni stol — vodi prema boljim idejama, ljubaznijim, etičkijim rješenjima i prema više informiranoj javnoj politici”, dodao je Welch.

Pa, ne. To zapravo nije ono što pokazuje istraživanje o raznolikosti. Kao što je Robert Putnam s Harvarda rekao: “Jedine dvije stvari koje se podižu kako raznolikost vašeg popisa raste su prosvjedni marševi i gledanje televizije.” Ali znanost nije Znanost™! Znanost™ se bavi unapređivanjem prioriteta ljevice bez jake empirijske utemeljenosti. I deranjem na Trumpa, naravno.

No, nazivajući vaš mali ljevičarski eksponat “Marš za znanost” ima dodatnu korist koja vam omogućuje da se pretvarate da se oni koji nisu sudjelovali u maršu nekako protive znanosti:

Ovo je, objektivno govoreći, idiotski. Suprotstavljanje Maršu za znanost temeljeno na mišljenju da marš zapravo ne promovira znanost ne znači da se suprotstavljaš znanosti. Znači da se suprotstavljaš zaostalom signaliziranju vrlina koja nema apsolutno nikakve veze sa znanošću. Rado ću se odreći mobitela kad mi gospodin Best pokaže kako je marširanje za znanost razvilo mobitel, a ne znanstveno istraživanje koje se odvijalo uglavnom unutar tržišnog okruženja.

Poput Marša za naše živote, Marš za znanost je događaj naslovljen na univerzalan način, ali organiziran na partizanski način. Što znači da nema veze sa znanošću i ima sve s propagandom.

BONUS: Nuance Bro intervjuira sudionike marša u Los Angelesu