Trump traži od arapskih zemalja da stvore snage koje bi zamjenile američke trupe u Siriji

Hank Berrien

Screenshot/RT America

Prema Wall Steet Journalu, Trumpova administracija razgovara s prijateljskim arapskim nacijama o stvaranju arapskih snaga koje bi zamjenile američku vojnu prisutnost u Siriji. John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost, navodno je razgovarao s Abbasom Kamelom, egipatskim čelnikom za obavještajnu službu, o tome da Egipat bude predvodnik te kampanje. Jedan dužnosnik je izjavio da su “Saudijska Arabija, Katar i UAE kontaktirani u vezi financijske potpore i mogućeg šireg doprinosa”.

Trumpova administracija zatražila je Saudijsku Arabiju, Katar i UAE milijarde dolara kako bi pomogli sjeveru Sirije sad kada je Islamska država prognana iz regije.

Kada je predsjednik Trump prošli petak najavio raketni napad na Siriju od strane Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske, dodao je: “Tražili smo od partnera da preuzmu veću odgovornost za osiguravanje njihove regije, uključujući i doprinos većim količinama novca.”

Ta je poruka bila u skladu s Trumpovim izjavama ranije ovog mjeseca, kada je govorio o brzom povlačenju američkih trupa iz Sirije. Trump očito želi izbjeći pogrešku Obamine administracije kada je povlačenje iz Iraka omogućilo stvaranje vakuuma koje je dovelo do uspona Islamske države.

Ono što je usporilo napore predsjednika Trumpa da američke vojnike dovede kući je to što su s porazom Islamske države kurdski borci, podržani od SAD-a, pohitali prema gradu Afrinu i ostalim područjima na koje su turske trupe izvršile napad.

Journal je napisao: “Vjeruje se da je 5.000 do 12.000 boraca Islamske države ostalo u istočnoj Siriji, rekao je američki dužnosnik. Militanti djeluju na dvije lokacije, u džepu južno od sirijskog grada Al-Hasakaha i 25 milja duž Eufrata blizu grada Abu Kamala, priopćio je dužnosnik. Pokušavaju se pregrupirati.”

U ponedjeljak je Erik Prince, osnivač Blackwater USA i koji je pomogao UAE i Somaliji u stvaranju sigurnosnih snaga, rekao da su ga kontaktirali arapski dužnosnici u vezi stvaranja snaga u Siriji, ali je želio pričekati tako dugo dok Trump ne donese odluku.

Egipat je poslao preko 30.000 vojnika kako bi se pridružili koalicijskim snagama u ratu protiv Iraka 1991. godine, ali od tada izbjegava tako masivno sudjelovanje u vojnim operacijama.