Republikanska porezna reforma zaslužna za pozitivna predviđanja o porastu radnih mjesta

Hank Berrien

U ponedjeljak, Kongreski ured za proračun (CBO) dao je još više dobrih vijesti koje su proizašle iz Zakona o smanjenju poreza koje je Trumpova administracija donijela u prosincu prošle godine: CBO predviđa da će do kraja 2027. postojati 157,8 milijuna radnih mjesta, što je za 2,6 milijuna više nego što je predviđano u Proračunskom i ekonomskom planu od lipnja 2017. Uz to, 1,1 milijun dodatnih radnih mjesta biti će kreirano u narednih 10 godina, što CBO također pripisuje Zakonu o smanjenu poreza.

Ljevičari negoduju zbog poreznih olakšica, komentirajući da se stalno povećanje deficita ne može riješiti, i zapravo je pogoršano, poreznim rezovima koji vode do manjka prihoda u državnoj blagajni. No još 1994., Chris Cox, bivši predsjednik Odbora za republikansku politiku i Komisije za vrijdnosne papire, i Bill Archer, predsjednik Odbora za načine i sredstva u Zastupničkom domu, izjavili su da je stvarni problem prevelika potrošnja na socijalne benificije i da će to dovesti do bankrota Mediacare i Socijalne sigurnosti. 2012. ponovili su to upozorenje dodajući: “Stvarni dugovi savezne vlade – uključujući Socijalnu sigurnost, Medicare i buduće mirovinske benificije vladinih službenika – već prelaze 86,8 trilijuna dolara, 550% BDP-a… Neki javni dužnosnici i stručnjaci tvrde da se ne možemo izvući iz te situacije povećanjem poreza za ljude s najvišim primanjima ili čak za sve porezne obveznike. U stvarnosti, to bi bilo kao da spašavamo Tihi ocean sa žličicom. Samo rješavanje tih neodrživih financijskih obveza može riješiti nacionalni dug i problem s deficitom.”

Kao što je Guy Benson s Townhall-a primjetio o ovim najnovijim dobrim vijestima:

Kad uzmemo u obzir masovne porezne rezove koji pogoduju ogromnoj većini poreznih obveznika Sjedinjenih Država i ove dobre vijesti od CBO-a, izgleda da je “Zakon o poreznim rezovima i akt o radnim mjestima” prikladno nazvan. Kao podsjetnik, strana ovog reformskog paketa vezana na stvaranje radnih mjesta, većim dijelom je zahvaljujući smanjenju korporativnih poreza – kojem su se liberali strastveno protivili, usprkos njihovoj ekonomskoj mudrosti. Sjetite se da demokrati, koji su se svi pridružili u blokiranju ovog Zakona, obećavaju da će ukinuti ovaj vidljivi napredak. Više od 500 kompanija diljem SAD-a dalo je nove pogodnosti, bonuse i veće plaće svojim zaposlenicima direktno zahvaljujući poreznoj reformi, pomažući na taj način četiri milijuna američkih radnika.