Jedna od prvih pilotkinja američke mornarice sletjela s putničkim avionom kojem je eksplodirao motor

Henry Rodgers

Jedna od prvih ženskih pilota u mornarici napravila je bitno slijetanje avionom kompanije Southwest Airlines nakon što je eksplodirao jedan od motora, navodi se u izvješću od utorka.

Pilotkinja američke ratne mornarice Jo Shults, sletjela je avionom nakon što je dio lijevog motora uništen, što je uzrokovalo pucanje avionskog prozora. Žena koja je sjedila kraj prozora bila je gotovo isisana iz aviona, ali su je drugi putnici uhvatili. Nakon što su je 20 minuta pokušavali vratiti u život, Jennifer Riordan iz Albuquerquea, New Mexico, preminula je od ozljeda.

Let je bio na putu od New Yorka do aerodroma Love u Dallasu, ali je prinuđen na slijetanje u Philadelphiji. 56-godišnja Shults zadržala je mirnoću tijekom zastrašujućeg incidenta kao što se čulo u snimci razgovora s kontrolom zračnog prometa.

Nakon polijetanja, mali dio motora zrakoplova se navodno otkinuo i razbio prozor aviona dok je bio na visini od oko 32.000 stopa (9750 metara).

Shults je uspjela sletjeti s avionom iako je jedan motor nije radio.

“Propali smo vjerojatno s 30.000 stopa (9140 m) na 25.000 stopa (7620 m), a potom je pilotkinja vratila kontrolu nad avionom i uspješno ga spustila u Philadelphiji”, izjavio je putnik za Heavy.

POSLUŠAJTE NEVJEROJATNU MIRNOĆU PILOTKINJE U RAZGOVORU S KONTROLOM LETA: