Hank Azaria rekao da više neće davati svoj glas Simpsonovom liku Apuu ako je to “ispravna stvar za napraviti’

Paul Bois

Poznati glumac Hank Azaria, koji posuđuje glas nekolicini likova u “Simpsonovima”, rekao je da će “odstupiti” od davanja glasa jednom od njih, Apuu, ako je to “ispravna stvar za napraviti”.

Poslijednjih dana, ratnici socijalne pravde (SJW) napali su lik Apua, voljenog vlasnika dućana Kwik-E-Marta u “Simpsonovima”, zbog ovjekovječavanja indijskog stereotipa. Napad je predvodio dokumentarni filmaš Hari Kondabolu, koji je zapravo proveo svoje vrijeme i novac kako bi napravio dugometražni film o tome kako Apu ovjekovječava indijske stereotipove. Umjesto da popusti pred mobingom SJW-a, kreator “Simpsonovih” Matt Groening pokazao je srednji prst Kondabolu u nedavnoj epizodi u kojoj je Lisa rekla kritičarima da usmjere svoj bijes na drugo mjesto.

Groeningova gesta duboko je naljutila SJW i od tada su željni krvi. Tu ulazi glumac Hank Azaria, koji se sinoć pojavio na showu Stephena Colberta kako bi se ispričao zbog davanja svog glasa tom liku.

“Znaš, ideja da je bilo tko – mladi ili stari, u prošlosti ili sadašnjosti – zadirkivan ili zlostavljan na temelju Apuovog lika, jednostavno me čini tužnim. To sigurno nije bila moja namjera”, rekao je Azaria Colbertu. “Želio sam širiti smijeh i veselje s ovim likom. I ideja da je to na bilo koji način nekome prouzročilo bol i patnju, da je korišteno za marginaliziranje ljudi, je iskreno uznemirujuća.”

Azaria se također nije složio s epizodom koja je bila namjenjena rješavanju Apuove kontroverze rekavši da to “nije poruka” koju je on htio poslati. Ako to nije bilo dovoljno, Azaria je rekao da će odustati od uloge “ako je to ispravno.”

Jedna od stvari koje su kritičari propustili je da Apu nije prikazan kao glupi indijski useljenik koji vodi Kwick-E-Mart. Mnoge epizode bavile su se razvijanjem kompleksnosti njegovog lika u gotovo tri desetljaća postojanja serije. On je vlasnik doktorne disertacije u računalnoj znanosti, diplomirao je kao najbolji u svojoj generaciji na “Caltech-u” (Kalkutski tehnički institutu) i vodi Kwik-E-Mart samo zbog radosti koju mu donosi provođenje vremena s prijateljima i klijentima.

Kao što jedan YouTube korisnik komentirao:

Ubijmo Apua jer pogrešno prezentira indijske imigrante. Također, ubijmo oca alkoholičara koji često tuče svoje dijete. I nemojmo zaboraviti na Neda Flandersa, pošto se vrlo vjerojatno većina katolika osjeća uvrijeđenim tim likom. I naravno Groundskeeper Willie, jer svi škotski ljudi zasigurno nisu toliko nepristoji i agresivni cijelo vrijeme. U stvari, ubijmo cijeli show jer je ovo društvo prenježno za prihvaćanje satirične, animirane TV serije.