SHAPIRO: Trump je upravo potrgao sporazum s Iranom. Evo 5 razloga zašto je apsolutno u pravu.

Ben Shapiro

Screenshot: YouTube/PBS NewsHour

U utorak, predsjednik Trump priopćio je da će Sjedinjene Države ukinuti sporazum s Iranom. Učinio je to čvrstog stava, na zaprepaštenje nacionalnih medija, kao i europskih saveznika koje već desetljećima žele poslovati s islamskom republikom. Trump je ispravno objasnio da je “iranski režim vodeći državni sponzor terorizma. Izvozi opasne rakete, potiče sukobe na Bliskom istoku i podupire zastupnike terorizma i milicije poput Hezbollaha, Hamasa, talibana i Al Quaeda-e”. Nastavio je s nabrajanjem terorističkih aktivnosti u kojima je sudjelovao režim i spomenuo da su mule “opljačkale bogatstvo vlastitog naroda”.

I onda je krenuo s dobrim stvarima.

Trump je rekao da je iranski sporazum Baracka Obame “trebao štititi Sjedinjene Države i njezine saveznika od ludila iranske nuklearne bombe”, ali da je sporazum “omogućio Iranu da nastavi s obogaćivanjem urana i da – s vremenom – dosegne rub nuklearnog proboja. Ovo je eminentno točno. Svi zagovornici sporazuma koji sugeriraju da su iranske nuklearne ambicije bile obuzdane sporazumom, jednostavno lažu – iranske ambicije su samo odložene, dobro znajući da bi nuklearni proboj Irana 2025. rezultirao bez ikakvih sankcija. Kao što je Trump naveo: “u trenutku kad su Sjedinjene Države imale najveći utjecaj, ovaj katastrofalni sporazum dao je ovom režimu – i njegovom režimu velikog terora – milijarde dolara, jednim dijelom i u gotovini – i predstavlja ogromnu sramotu za mene kao građanina i za sve građane Sjedinjenih Država”.

Trump je spomenuo da su prikupljeni obavještajni podaci od Izraela pokazali da je Iran opetovano lagao o svojim ambicijama – i da su cijelo vrijeme htjeli razvijati nuklearno oružje. Sporazum, zaključio je Trump, “nije donio zatišje, nije donio mir i nikad neće”. Kao što je Trump istaknuo, iranski vojni budžet “povećao se gotovo 40 posto” i mule su koristile dobiveni novac “za izradu raketa sposobnih za nošenje nuklearnih glava, podupiranje terorizma i za stvaranje kaosa na cijelom Bliskom istoku i šire”.

Trump je zaključio:

Jasno mi je da ne možemo spriječiti iransku nuklearnu bombu pod sadašnjim trulim i pokvarenim strukturama trenutnog sporazuma. Iranski sporazum je defektan u svojoj srži. Ako ne učinimo ništa, znamo što će se dogoditi. U samo kratkom vremenskom periodu, vodeći svjetski sponzor terorizma biti će na rubu da stekne najopasnije oružje na svijetu. Stoga danas najavljujem da će Sjedinjene Države izaći iz sporazuma s Iranom. Za nekoliko trenutaka, potpisat ću memorandum koji će značiti ponovno uspostavljanje nuklearnih sankcija Iranu od strane Sjedinjenih Država. Uvesti ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija. Svaka država koja će pomagati Iranu u njegovoj potrazi za nuklearnim oružjem će također biti najstrože sankcionirana od Sjedinjenih Država. Amerika neće biti taoc nuklearne ucjene. Nećemo dopustiti da se američkim gradovima prijeti uništenjem. I nećemo dopustiti režimu koji skandira “Smrt Americi!” da dobije pristup najsmrtonosnijem oružju na svijetu. Sjedinjene Države više neće slati prazne prijetnje. Kad ja dajem obećanja, ja ih se držim.

Trump je, naravno, apsolutno u pravu. I usprkos vriska ogorčenja Obaminog tima – i njihovog očiglednog pokušaja da stane u obranu jednog od najgorih režima na svijetu – Trump je u pravu što miče Sjedinjene Države iz ovog sporazuma. Evo zašto.

1. Ovaj sporazum nikada nije smio biti potpisan. Zbog svih razloga koje je spomenuo Trump, ovaj sporazum nikada nije smio biti potpisan. Obamin tim besramno je lagao američkom narodu o novo pronađenoj umjerenosti Rouhanijeve vlade; Rouhanijeva vlada je teroristička vlada. Ovaj sporazum nema veze s iranskim raketnim programom ili financiranjem terorizma. Sjedinjene Države sada daju gotovinu za obje stvari. I Iran nema namjeru razoružavanja; oni će ga samo odgoditi tako dugo dok se to više neće isplatiti.

2. Sporazum je spriječio usklađenu akciju. Sporazum nije samo uklonio sankcije Iranu. On je učinkovito blokirao američke saveznike od bilo kakve akcije da zaustave iransko napredovanje prema nuklearnom osposobljavanju. Ako bi, kojim slučajem, Izrael i Saudijska Arabija napali iranske objekte, našli bi se dijagonalno suprotno od Sjedinjenih Država i Europe. Ovaj sporazum tehnički je učinio Teheran našim saveznikom, a naše prave saveznike neprijateljima.

3. Sporazum nikada nije bio odobren od strane Senata. Obama je iskoristio patetični angažman sa senatorom Bobom Corkerom (republikanac-Tennessee) kako bi preokrenuo normalni tijek postupka za odobravanje sporazuma – umjesto 60 senatora koji su bili potrebni kako bi dali sporazumu zeleno svijetlo, sada treba 60 senatora kako bi se poništio sporazum. To nikada nije bilo ustavno. Trump ima pravo prekinuti sporazum samo na tim razlozima.

4. Iran je postao intenzivno agresivniji od potpisivanja sporazuma. Od 2015., tempo pokolja u Siriji, potpomognutog od Irana, samo se povećao; Hezbollah je uspješno preuzeo cijeli Libanon; Hamas se ponovno naoružao uz pomoć Irana; U Jemenu vlada kaos potpomognut od Irana. Iran je ubrzao svoje terorističke programe od kad je postalo jasno da Sjedinjene Države neće ozbiljno podržati svoje saveznike protiv Irana .

5. Sporazum nije spriječio potragu Irana za nuklearnim oružjem. Nakon rata u Iraku, Moamer Gadafi odustao je od svog nuklearnog programa, znajući da postoji ozbiljna prijetnja da će Sjedinjene Države poduzeti određene mjere. Nakon iranskog nuklearnog sporazuma, sjerernokorejski režim još je glasnije ganjao nuklearni razvoj, znajući da će zaraditi dobre stvari od Sjedinjenih Država. Izlaskom iz nuklearnog sporazuma s Iranom i jasno pokazujući da postoje trajne posljedice za diktature koje traže nuklearno oružje, Trump je na očigledan način pokazao Sjevernoj Koreji da je njihov najbolji potez razoružanje i da to izvrši na vjerodostojan način.

Ne, ukidanje sporazuma neće dovesti Sjedinjene Države do rata s Iranom – Trump nema takve želje. Ali bi moglo i trebalo dovesti do zajedničke akcije američkih saveznika, i ekonomskih i vojnih, ukoliko će biti potrebno.

Lažna dilema koju je predstavio Obamin tim oduvijek je bila grozna laž, propagandističko nastojanje da se vanjskopolitički jastrebovi stjeraju u kut.

Iranski sporazum je bio katastrofa. Trump je imao pravo da ga ubije.

I novi pokušaji Obaminog tima za da zadobije naklonost terorista u Teheranu trebali bi vam reći koja je njihova agenda od početka bila.