Sjeverna Koreja oslobodila tri taoca zahvaljujući Trumpu i Pompeu

James Barrett

Screenshot: Twitter

Jedanaest mjeseci nakon što je Otto Warmbier pušten u komi, nakon što je godinu dana proveo u zatvoru totalitarnog sjevernokorejskog režima, predsjednik Donald Trump i državni tajnik Mike Pompeo uspješno su dogovorili oslobađanje tri američka zatočenika. U srijedu, sva tri muškarca, za koje je Trump rekao da su “dobrog zdravlja”, dali su izjavu u kojoj osobno zahvaljuju Trumpu i Pompeu, kao i vladi i ljudima Sjedinjenih Država, što su ih uspješno vratili kuči.

“Željeli bismo izraziti duboku zahvalnost vladi Sjedinjenih Država, predsjedniku Trumpu, tajniku Pompeu i ljudima Sjedinjenih Država što su nas vratili kući”, izjavila su tri Amerikanca – Kim Dong Chul, Kim Hak Song, and Tony Kim – u priopćenju u srijedu.

U tweetu objavljenom ranije u srijedu, Trump je rekao da trojica “izgledaju dobrog zdravlja”, što je prenijela i Bijela kuća, opisujući da su ljudi “u dobrom stanju” i “sposobni hodati avionom bez ičije pomoći”.

“Predsjednik Trump cijeni akciju oslobađanja američkih građana Kim Jong Una i smatra to pozitivnom gestom dobre volje”, priopćila je Bijela kuća u srijedu. “Tri Amerikanca izgledaju dobrog zdravlja i svi su mogli hodati avionom bez pomoći.”

Trojica muškaraca lete natrag u društvu Mikea Pompea, i sletjet će u bazu Andrews blizu Washingtona, D.C. u četvrtak oko 2 sata ujutro, izvijestio je CBS.

Jedan od muškaraca, Kim Dong Chul, bio je zatvoren dvije godine. Kim Hak Song i Tony Kim zatočeni su pred godinu dana dok su radili na Sveučilištu za znanost i tehnologiju u Pyongyangu. Sva trojica zatvorena su zbog navodne “anto-državne” aktivnosti.

Nakon izvješća da je siguran i u američkoj nadelžnosti, Kimova obitelj dala je izjavu u kojoj se zahvaljuje predsjedniku zbog “izravne suradnje” s režimom u korist njihove voljene osobe.

“Zahvalni smo zbog oslobađanja našeg supruga i oca, Tonyja Kima i još dvojice američkih zatočenika”, rekla je Kimova obitelj u izjavu. “Želimo zahvaliti svima onima koji su radili i doprinijeli njihovom povratku kući. Također želimo zahvaliti Predsjedniku na izravnoj suradnji sa Sjevernom Korejom. Najviše, zahvaljujemo Bogu za Tonyjev siguran povratak kući”.

Oslobađanje zatvorenika došlo je manje od dva tjedna nakon povijesnog summita 27. travnja između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i sjevernokorejskog Kim Jong Una u demilitariziranoj zoni. Cilj ovotjednog Pompeovog putovanja u Sjevernu Koreju bio je da obavi pripreme za puno očekivani sastanak između Trumpa i Kima, koji će biti prvi sastanak u povijesti koji će uključivati trenutnog američkog predsjednika i sjevernokorejskog lidera. Pompeo je opisao svoje susrete s Kimom kao “produktivne”.