Propali napori Europske unije da osramote Sjedinjene Države oko veleposlanstva u Jeruzalemu

Emily Zanotti

Tri zemlje Europske unije- Mađarska, Češka i Rumunjska – blokirale su pokušaj Vijeća Europske unije da osudi i “izolira” Bijelu kuću zbog premještanja svog izraelskog veleposlanstva u Jeruzalem.

Ovo nastojanje, predvođeno od Francuske, bilo je osmišljeno kako bi kaznilo Sjedinjene Države zbog odluke o preseljenju svojeg službenog prisustva u Izraelu, priopćio je Axios. Da su ga ratificirale sve zemlje članice Europske unije, bio bi to signal velikog pokušaja suprotstavljanja promjeni politike Sjedinjenih Država i potencijalno bi “osramotilo” Trumpovu administraciju, iako ona čvrsto stoji pri svojoj odluci o preseljenju.

Prema Axiosu, nacrt rezolucije pozivao je da Jeruzalem bude priznat kao dvojni glavni grad – središnji grad Izraela i Palestine, te je tvrdio da Sjedinjene Države ne mogu jednostrano odlučiti da Jeruzalem bude glavni grad bez pristanka ostalih članica Ujedinjenih naroda. Uz to, nacrt je sugerirao da niti jedna europska nacija neće razmotriti premještanje svojeg veleposlanstva u Jeruzalem na temelju primjera Sjedinjenih Država.

Na sreću Sjedinjenih Država, tri zemlje članice blokirale su ovaj pokušaj. Bez Rumunjske, Češke i Mađarske, rezolucija nije imala konsenzus i zbog toga nema nikakvu težinu.

Prema Axiosu, visoki dužnosnici nisu bili sretni zbog blokade. Najmanje jedan izvor žalio se mediju da “Mađari nisu Trumpu htjeli gurnuti prst u oko, a Česi i Rumunji razmišljaju o preseljenju svojih veleposlanstva u Jeruzalem mimo stajališta EU. Ovakvo je stanje ovih dana u EU”.

Crno oko daje Sjedinjenim Državama pobjedu na kraju spornog tjedna, nakon rasprave s Europskom unijom – a pogotovo s Francuskom – o tome hoće li izaći iz iranskog sporazuma. EU se i dalje protivi američkoj odluci o odbacivanju sporazuma kojeg je s mulama sklopila Obamina administracija.