WALSH: Hej #MeToo, Planirano roditeljstvo je desetljećima prikrivalo seksualna zlostavljanja i silovanja djece

Matt Walsh

Planirano roditeljstvo može uputiti pismo zahvale Samanthi Bee i Roseanne. Ovotjedne kontroverze oko ovih žena su nekako uspjele zasjeniti vijest, čak i među konzervativnim izdavačima, da je pobačajni div desetljećima pomagao i poticao dječje silovatelje i seksualne zlostavljače.

U osuđujućem izvješću kojeg je objavio Live Action, navodeći iskaze očevidaca, sudske predmete, video snimke i svjedočenja žrtava, otkriveno je da je korporacija sponzorirana od poreznih obveznika bila angažirana u kriminalnom prikrivanju seksualnih zločina. Specifični slučajevi navedeni u izvješću su jednostavno zastrašujući.

Žena po imenu Denise Fairbanks izjavila je da je zatrudnila nakon što je silovana od oca u dobi od 13 godina. On ju je odveo u kliniku Planiranog roditeljstva i natjerao na pobačaj. Rekla je osoblju klinike da je bila zlostavljana, ali oni su odbili upozoriti vlasti. Umjesto toga, jednostavno su obavili pobačaj i poslali je kući s ocem, koji ju je nastavio silovati još godinu i pol dana.

U drugom slučaju, čovjek po imenu George Savannah silovao je svoju kćer tri puta. Svaki puta kad bi zatrudnjela (tri puta), odveo ju je u Planirano roditeljstvo kako bi dokazi o zločinu biti uništeni. Činjenica da se čovjek svake godine iznova vraćao kako bi njegova mlada kćer obavila pobačaj, očigledno nije dala znak za uzbunu. Nijedan od tih incidenata nije bio prijavljen nadležnim vlastima, tako da se zlostavljanje nastavilo.

U još jednom slučaju, 12-godišnju djevojčicu doveo je u kliniku njezin posvojeni brat, koji je također bio njezin silovatelj. Planirano roditeljstvo nikad nije kontaktiralo vlasti i nikada se nije potrudilo obavijestiti žrtvine udomitelje. Kao rezultat toga, zlostavljanje djevojke se nastavilo.

Ovi incidenti nisu izolirani. Oni su naširoko rasprostranjeni, i to prečesto, a Planirano roditeljstvo nije učinilo apslolutno ništa kako bi ispravilo problem. Planirano roditeljstvo već je uhvaćeno na videu iz 2011. da ne prijavljuje seksualno zlostavljanje maloljetnika. Kao odgovor na to, održali su trening sesije svojim zaposlenicima — da ih nauče kako otkriti da ih netko snima. Nisu dali nikakve smjernice o tome kao identificirati i prijaviti seksualne zločine. Iz razloga što ih jednostavno nije briga. Planirano roditeljstvo je oduvijek bilo najbolji prijatelj silovatelja, a sada su, čini se, u potpunosti prihvatili tu ulogu.

Ne vjerujem da članovi osoblja u vašoj prosječnoj klinici Planiranog roditeljstva podržavaju silovanje, samo po sebi. Mislim da im je jedino važan financijski i ideološki efekt. Financijski, silovanje je dobar posao jer dovodi novac. Ponovljeno silovanje, pogotovo ponovljeno silovanje djeteta od člana obitelji, je posebno dobro za posao jer stvara stalni prihod. A ideološki, cilj “reproduktivnih prava” bio bi ugroženo ako bi ljudi počeli shvaćati kako često su žene primorane ili jednostavno prisiljene “odabrati” pobačaje.

Dakle, ne prijavljivanje silovanja znači više novca. Prijavljivanje silovanja znači manje novca i više preispitivanja. Planirano roditeljstvo bira ovo potonje, i zašto ne? Već ionako ubijaju ljudska bića za novac. Zašto bi se uzrujavali zbog malo silovanja?

Danas feministički križari protiv seksualnog zlostavljanja moraju napraviti izbor. Mogu napokon početi govoriti i držati ovu gadnu, krvlju natopljenu organizaciju odgovornom za svoje mnoge zločine nad ženama i djecom, ili mogu napustiti svoja #MeToo uvjerenja, napustiti ove žrtve baš kao što je to učinilo i Planirano roditeljstvo, stati u vrstu i početi buncati obrambene govorne točke koje im je ono dodijelilo. Drugim riječima, mogu učiniti pravu star ili neizrecivo zlu stvar. Pretpostavljam da ćemo saznati koju će od te dvije stvari odabrati. Nisam baš previše optimističan.