CURL: Cijena programa ‘New Green Deal’ Ocasio-Cortez je apsolutno zapanjujuća

Joseph Curl

Screenshot: YouTube/The Late Show with Stephen Colbert

Prema zastupnici Alexandriji Ocasio-Cortez, sve bi trebalo biti besplatno. Zdravstvena zaštita — besplatna. Koledž — besplatan. Dovraga, savezna vlada bi čak trebala svima dati posao kao i gomilu besplatnog novca, prema demokratskoj socijalistici iz New Yorka.

Ocasio-Cortez predložila je nacrt masivnog vladinog programa koji naziva “New Green Deal” (da, stala je uz bok predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu, koji je stvorio “New Deal” tijekom Depresije). I sada otkrivamo cijenu programa: 7 trilijuna dolara.

29-godišnja bivša konobarica, koja je članica Zastupničkog doma tek mjesec dana, rekla je kolegama zastupnicima u pismu da njezin plan poziva na “nacionalnu, društvenu, industrijsku i ekonomsku mobilizaciju u razmjerima koji nisu viđeni još od Drugog svjetskog rata”, izvješćuje Fox News.

“Slijedeći tjedan planiramo objaviti rezoluciju kojom će se odrediti opseg i razmjer New Greena Deal-a”, istaknula je Ocasio-Cortez u pismu, dodajući kako bi za gotovo potpunu ekonomsku transformaciju zemlje bilo potrebno otprilike deset godina. …

Prema pismu Ocasio-Cortez, New Green Deal doveo bi nacionalnu netto emisiju stakleničkih plinova do nule “kroz poštenu i pravednu tranziciju za sve zajednice i radnike”, dok bi istovremeno generirao milijune “dobrih, visoko plaćenih poslova”. Detalje pisma prvi je objavio Bloomberg.

Uz sve to, Green New Deal dodatno bi “promicao pravdu i jednakost sprječavanjem sadašnjeg i popravljanjem povijesnog ugnjetavanja frontalnih i ranjivih zajednica”, prema Ocasio-Cortez.

Prema nacrtu plana, Ocasio-Cortez predlaže potpuno ukidanje električne energije dobivene korištenjem fosilnih goriva. To bi zahtijevalo gašenje svih elektrana na ugljen i prirodni plin diljem Sjedinjenih Država, što bi uzrokovalo gubitak stotina tisuća radnih mjesta. E da, i također se želi riješiti svih automobila na benzinski pogon — u narednih 10 godina.

Štoviše, plan poziva na jamstvo da svaki Amerikanac ima posao, obećanjem da će “pružiti svim članovima našeg društva, u svim regijama i zajednicama, priliku, obuku i edukaciju kako bi bili punopravni i ravnopravni sudionici u tranziciji, uključujući kroz program zajamčenog radnog mjesta kako bi se osigurala zarada dovoljna za život svakog pojedinca koji to želi.”

Prema nacrtu plana Green New Deal, program također planira “ublažiti duboko ukorijenjene rasne, regionalne i rodne nejednakosti u prihodima i bogatstvu (uključujući, bez ograničenja, osiguravanje da će savezne i druge investicije biti pravilno raspoređene u povijesno siromašnim, deindustrijaliziranim ili drugim marginaliziranim zajednicama na način koji će graditi bogatstvo i vlasništvo na razini zajednice).” Drugim riječima, socijalizam.

Nacrt plana kaže da će financiranje masivnog programa “biti postignuto od strane savezne vlade, korištenjem kombinacije Federalne rezerve i novih javnih banaka ili sustava regionalnih i specijaliziranih javnih banaka, javnih fondova poduzetničkog kapitala i ostalih sličnih sredstva ili struktura koje će odabrani odbor smatrati prikladnim.”

Do sada je oko 70 demokratskih zakonodavaca podržalo taj plan, uključujući senatoricu iz Massachusettsa Elizabeth Warren i senatoricu iz Kalifornije Kamalu Harris, koje su obje istakle svoju kandidaturu za predsjednicu SAD-a 2020. godine.

No, neki kažu da je procijenjeni trošak od 7 trilijuna dolara užasno nizak. PJ Media sastavio je svoju vlastitu procjenu, koja je iznosila gotovo 50 trilijuna dolara.

“Green New Deal” bi također uključivao savezni program zajamčenog radnog mjesta. Senator Cory Booker (D-N.J.) već ima nacrt zakona koji predlaže ovakvu vrstu sustava, koji bi koštao 543 milijarde dolara u prvoj godini, izvijestio je The Week. Troškovi bi se s vremenom smanjivali, ali bi svejedno u prvih deset godina dodali 2,475 trilijuna dolara. (Ova procjena pokriva samo plaću nižu od 15 dolara po satu i zdravstvene beneficije. Bookerov program također uključuje samo 15 područja, a ne čitavu zemlju.)

“Green New Deal” također uključuje univerzalni osnovni dohodak (universal basic income – UBI). Centar za proračun i političke prioritete procjenjuje da bi UBI program, koji bi svakome Amerikancu dao 10.000 dolara godišnje, koštao više od 3 trilijuna dolara na godišnjoj razini, dakle u grubo 30 trilijuna dolara tijekom prvih deset godina.

Kao i kod svakog plana Ocasio-Cortez, Amerikanci ne mogu zaboraviti cijenu univerzalne zdravstvene skrbi. Power the Future konzervativno je procijenio trošak takvog masivnog plana. Studija Sveučilišta Massachusetts-Amherst iz 2017., pronašla je da bi plan Bernieja Sandersa (I-Vt) koštao 1,38 trilijun dolara godišnje tijekom prvih 10 godina, izvijestio je Tampa Bay Times. To bi donijelo ukupne troškove od 13,8 trilijuna dolara.

Čovječe, “besplatno” je malo skupo.