‘Probuđeni feminist’ Joss Whedon napao Jordana Petersona zbog kritiziranja probuđenog feminizma

Emily Zanotti

Screenshot: YouTube/ The Hollywood Reporter

Joss Whedon proveo je veći dio prošlog tjedna braneći političku komičarku Samanthu Bee i njezine uvredljive komentare upućene prema Ivanki Trump — incident zbog kojeg je Bee bila prisiljena priznati da je prešla granice dobrog ukusa.

No, kako bi dodatno učvrstio svoj akreditiv “probuđenog feminista”, Whedon je svoju kampanju protiv jedne od najutjecajnijih žena nacije zaključio napadom na Jordana Petersona zbog — naravno — njegovog ukazivanja na licemjerje probuđenih feministkinja.

Da budemo fer prema gospodinu Whedonu, ovih nekoliko posljednjih mjeseci bilo je prilično teško za otvorenog progresivca. Nakon što je proveo godine reklamirajući svoje feminističke akreditive, The Wrap je otkrio prošle godine, tijekom vala #MeToo optužbi koje su preplavile zabavnu industriju, da je Whedon serijski preljubnik.

Prema njegovoj bivšoj supruzi: “Joss je priznao da je gotovo jedno i pol desetljeće sakrivao višestruke afere i brojne neprikladne emocionalne kontakte koje je imao sa svojim glumicama, suradnicama, obožavateljicama i prijateljicama, u vrijeme našeg braka”.

Whedon je kasnije našao krivca svojih problema s monogamijom u vlastitoj toksičnoj muževnosti, koja je očigledno od njega istovremeno napravila i feminista i borca u prvim linijama u ratu protiv žena — što su dvije pozicije koje se ne mogu istodobno držati.

Peterson je, naravno, redoviti kritičar pokreta “budnog feminizma”, često ukazujući na duboko licemjerje vođa pokreta, pogotovo onih koji se ogrču plaštem ferminizma, kao Whedon, kako bi prikrili ili opravdali svoje loše ponašanje.

Čini se da je na kraju Peterson pobijedio: svojom vlastitom kritikom, Whedon je dokazao Petersonovu poantu. Savršeno.