Trump razmišlja o zatvaranju južne granice, sprema se poslati 1.000 vojnika kako bi spriječio migrantski karavan

Joseph Curl

YouTube via NBC News

Predsjednik Trump priprema slanje do 1.000 vojnika na američko-meksičku granicu i navodno razmatra izvršnu naredbu kojom bi zabranio karavanu srednjoameričkih migranata ulazak u Sjedinjene Države, što bi značilo zatvaranje granice.

Prema planu, svi migranti bili bi blokirani, čak i oni koji traže azil. Prema američkom zakonu, za podnošenje azila stranci mogu tvrditi da bježe od progona u svojim domovinama. Oni se zadržavaju i naposljetku im se odredi saslušanje pred sudom. Ali Trumpov potez bi mogao to zabraniti u ime “nacionalne sigurnosti” i oni bi jednostavno bili vraćeni.

“Trumpova administracija bi objavila brzopletu regulaciju koja bi ograničila određenim migrantima mogućnost traženja azila. Regulacija bi bila uparena s pripadajućim priopćenjem predsjednika Donalda Trumpa”, navodi Politico. No, još nije odobren potpuni plan.

“Administracija razmatra širok raspon administrativnih, pravnih i zakonskih opcija kako bi pokušala riješiti krizu masovne ilegalne imigracije uzrokovane demokratima”, rekao je dužnosnik Bijele kuće. “Nikakva odluka još nije donesena. Niti ćemo najaviti krijumčarima ili karavanima koja će strategija točno biti upotrebljena.”

Trump također priprema “slanje do 1.000 vojnika kako bi pomogli osigurati južnu granicu — dok on pokušavati zaustaviti ono što naziva ‘jurišem’ imigranata samo nekoliko dana prije izbora za Kongres”, izvještava New York Times.

Kirstjen Nielsen, šefica Ministarstva domovinske sigurnosti, rekla je u četvrtak kako su “sve opcije na stolu”.

“Ako dođu ovamo bez legitimnog razloga da ostanu, oni će apsolutno odmah biti uhvaćeni i uklonjeni”, rekla je za Fox News. “Oni bi trebali tražiti utočište u Meksiku. Zanemarivanje utočišta i nastavljanje puta, u nekim slučajevima, za Sjedinjene Države podiže pitanja o njihovim stvarnim motivima.”

Trump poduzima sve čvršće stavove prema migrantskom karavanu, koji, prema nekim medijskim outletima, sada broji oko 14.000 ljudi. “Onima u karavanu, okrenite se, mi nećemo dopustiti ljudima ilegalan ulazak u Sjedinjene Države”, napisao je u četvrtak na Twitteru. “Vratite se u svoju zemlju i ako želite prijavite se za državljanstvo kao što to rade milijuni drugih!”, tweetao je predsjednik.

Također je upozorio da se ne smije slijediti primjer Europe, koju su u nekoliko proteklih godina preplavile izbjeglice i koja se sada muči s neprestanim priljevom ljudi.

“Za one koji žele i zagovaraju ilegalnu imigraciju, samo dobro pogledajte što se dogodilo u Europi tijekom posljednjih 5 godina. Totalni nered! Oni bi sve dali da mogu vratiti vrijeme i ponovno donijeti odluku”, tweetao je.

U petak, Trump je rekao: “Sjedinjene Države trošile su milijarde dolara godišnje na ilegalnu imigraciju. To se neće nastaviti. Demokrati nam moraju dati svoje glasove kako bi donijeli čvrste (ali fer) zakone. Ako ne, bit ćemo prisiljeni igrati puno težu igru.”