Dvojica transrodnih atletičara rasturili žensku konkurenciju na državnom natjecanju

Hank Berrien

Screenshot: Twitter

Pitate se kako su se druge trkačice osjećale.

U ponedjeljak, na državnom atletskom prvenstvu Connecticuta, koje se održalo u Willow Brook Parku, jedna osoba oborila je državne rekorde za žene u utrkama na 100 i 200 metara.

Ta osoba je bila biološki dječak.

Terry Miller, transrodni atletičar, pobjedio je u utrkama. U utrci na 100 metara, drugo mjesto osvojio je Andraya Yearwood, također transrodni atletičar.

Evo obje utrke:

Yearwood je prošle godine osvojio sprinterske titule; Miller se natjecao u muškom timu tijekom zimske sezone, a nakon toga se priključio ženskoj konkurenciji.

Na pitanje koje je glasilo “što je sa dvije djevojke koje su godinama trenirale i koje su završile iza Miller i Yearwood, kao i dvije djevojke koje su završile na sedmom i osmom mjestu u finalu i na taj način izgubile priliku da se natječu na prvenstvu Nove Engleske”, izvršna direktorica CIAC-a Karissa Niehoff je odgovorila: “Suosjećamo se njima. U potpunosti se slažem da nije dobar osjećaj. Vizualno nije dobar. Ali moramo gledati stvari šire, koje govore o građanskim pravima i činjenici da je ovo srednjoškolsko natjecanje”.

Trener Hillhouse-a Gary Moore izjavio je za medije da bi Miller trebalo biti dopušteno da se natječe, ali da situacija “nije bila fer za djevojke”, dodajući kako bi nešto trebalo učiniti da se “izravna” konkurencija. Rekao je: “Zaustavilo me najmanje pet trenera i svi od njih komentirali su da im se sviđala moja izjava u novinama. Zašto drugi treneri ne govore? Ovo je veliki problem za mnoge trenere i svakako treba nešto učiniti po tom pitanju, ali zašto šutite? Ja sam rekao ono što sam trebao reći. Već me pomalo nervira situacija da se do sada nismo uspjeli sastati i probali učiniti ono što je najbolje za sve.”

Selina Soule iz srednje škole Glastonbury, koja je završila šesta u utrci na 100 metara, rekla je o pravilu koje omogućava transrodnim sportašima da se natječu u konkurenciji suprotnog spola: “Naravno, to bi trebalo važiti za matematiku, znanost ili zbor. Sport je napravljen da bude fer. Muškarci i žene se biološki razlikuju. Ogromna većina se žrtvuje zbog manjine.”