Trump, Jong-Un potpisali dokument na povijesnom summitu. Evo što je u njemu.

Ryan Saavedra

Screenshot: YouTube/ABC News

Predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski diktator Kim Jong-Un, potpisali su dokument u utorak rano ujutro na povijesnom summitu održanom u Singapuru, koji je signalizirao da su obje zemlje predane osiguranju mira i denuklearizacije Korejskog poluotoka.

“Predsjednik Trump i predsjednik Kim Jong Un vodili su seobuhvatnu, dubinsku i iskrenu razmjenu mišljena o pitanjima vezanim za uspostavljanje novih odnosa između SAD-a i DNRK, i uspostavljanju trajnog mirovnog režima na Korejskom poluotoku”, pisao je u zajedničkoj izjavu koju su potpisala oba predsjednika. “Predsjednik Trump se obvezao pružiti jamstva za sigurnost DNRK, a predsjednik Kim John Un potvrdio je svoju čvrstu i nepokolebljivu predanost za potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka.”

Potpisani dokument sadržavao je slijedeće četiri točke:

  1. Sjedinjene Države i DNRK obvezujue se na uspostavljanje novih SAD-DNRK odnosa, sukladno želji naroda dviju zemalja za mir i prosperitet.
  2. Sjedinjene Države i DNRK zajedničkim naporima će raditi na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima na Korejskom poluotoku.
  3. Ponovnim potvrđivanjem Panmunjonske deklaracije od 27. travnja 2018., DNRK se obvezuje da će se posvetiti potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka.
  4. Sjedinjene Države i DNRK obvezuju se  na razmjenu posmrtnih ostataka POW/MIA (ratnih zarobljenika/nestalih u akciji – op. a.) , uključujući i neposrednu repatrijaciju onih već identificiranih.

Dokument je nadalje istaknuo kako se oba čelnika “obvezuju da će u potpunosti i brzo implementirati odredbe ove zajedničke izjave”, dodajući da su Trump i Kim “odlučni u izgradnji novih SAD-DNRK odnosa i u promociji mira, prosperiteta i sigurnosti Kojeskog poluotoka i svijeta.”