Kalifornijski učitelj ‘pod istragom’ zbog pokazivanja pro-život videa koji medicinski opisuje pobačaj

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: YouTube/Live Action

Učitelj sedmog razreda u Kaliforniji navodno se nalazi pod istragom gradskog okruga Sacramenta zbog prikazivanja pro-život videa koji medicinski opisuje pobačaj i glazbenog spota repera Nick Cannona u kojem on zahvaljuje svojoj majci što ga je odbila pobaciti.

Pro-život video u pitanju pokazuje bišeg vršitelja pobačaja, sada pro-život mišljenja, dr. Anthonyja Levantina. Levantino, u suradnji s pro-život skupinom Live Action, medicinski opisuje što vršitelj pobačaja radi tijekom pobačaja u prvom i drugom trimestru u najmanje dva različita videa (oba objavljena ispod), iako je nejasno koji od njih je navodno prikazan učenicima srednje škole.

Bivši vršitelj pobačaja izvršio je na stotine pobačaja prije nego što je tragično izgubio posvojenu kćer u saobraćajnoj nesreći ispred svoje kuće. “Gledao sam ostatke ne-rođenog djeteta čiji sam život prekinuo i sve što sam vidio bio je nečiji sin ili kći”, objasnio je Levantino o svome preobraćenju.

U utorak, glasnogovornik školskog okruga Alex Barrios rekao je za Sacramento Bee da su navodno prikazani videozapisi “u potpunosti neprihvatljivi za učionicu” i ne “zadovoljavaju obiteljski život i seksualni nastavni plan odobren od okruga”. Okrug “će se pozabaviti ovim pitanjem s ozbiljnošću koje ono zahtjeva”, dodao je Barrios.

Roditelji su se žalili spomenutom učitelju i ravnateljici škole Cristina Tahara-Martin, izvješćuju novine. “Svi znamo da je tema pobačaja osjetljiva, složena i kontroverzna, a ja osobno ne mislim da kao takva spada u nastavu sedmog razreda”, rekla je jedna anonimna majka. Pobačaj “zahtijeva promišljenu, osjetljivu raspravu”, dodala je.

Osnivačica i predsjednika Live Action skupine, Lila Rose, odgovorila je istaknuvši da djevojčice u državi Kaliforniji mogu legalno napraviti pobačaj bez pristanka roditelja. Također, objasnila je, videozapisi u pitanju su medicinski točni.

“Deseci tisuća teen djevojčica godišnje imaju pobačaj u Americi i one zaslužuju da su informirane o razvoju fetusa, što se dešava tijekom postupka kao i njegovi rizici”, objasnila je Rose. “Kako učenici mogu razumjeti biološke, moralne i etičke aspekte pobačaja bez da znaju što on podrazumijeva za majku i dijete u razvoju?”

Rose je nastavila: “Ovi videozapisi su osmišljeni kao pomagala za učitelje i medicinski su točni, stvoreni u dogovoru s grupom liječnika i stručnjaka, a pregledani su gotovo 100 milijuna puta na internetu. Serija postupka pobačaja su medicinske animacije, a ne stvarne snimke i precizno pokazuju najčešće postupke kod pobačaja u formatu prikladnom za tinejdžere.”

Prema Sacramento Bee, politika okruga u vezi seksualnog obrazovanja navodi da takvi tečajevi trebaju “pomoći učenicima da shvate biološke, psihološke, društvene, moralne i etičke aspekte ljudske seksualnosti i moraju se pridržavati zakona i administrativnih propisa”.

“Politika okruga ne govori izravno o podučavanju pobačaja, ali ocrtava politiku diskusije o ‘kontroverznim pitanjima’ u učionici”, navodi se u novinama.

POGLEDAJTE (opis pobačaja u prvom trimestru):

POGLEDAJTE (opis pobačaja u drugom trimestru):

POGLEDAJTE (glazbeni spot Nick Cannona “Can I Live”):