Tucker Carlson pitao gošću o zakonu koji bi dozvolio ‘pobačaj do rođenja’

James Barrett

Fox News

U srijedu u svojoj emisiji na Fox News, Tucker Carlson je pozvao zagovornicu pobačaja Monicu Klein kako bi razgovarali o toliko kritiziranim komentarima “umjerenog” demokratskog guvernera iz Virginije, Ralpha Northama, koji je branio zakon kojim bi se dopustio pobačaj sve do rođenja bebe. No, razgovor između Carlsona i Klein brzo je krenuo krivim putem, budući da su nakon razgovora oboje izjavili kako misle “manje” jedan o drugom.

U srijedu, guverner Northam branio je ideju o ubojstvu djeteta u trećem tromjesečju trudnoće, koje bi dopustio novi zakon predložen od strane demokrata u Virginiji. “Kad govorimo o pobačajima u trećem tromjesečju, to se radi uz pristanak majke, pristanak liječnika, čak više od jednog liječnika, a to se radi u slučajevima kad mogu biti ozbiljni deformiteti, kada fetus možda ne bi bio održiv”, izjavio je Northam u intervjuu za WTOP radio u emisiji “Pitaj guvernera”. “Dakle, u ovom konkretnom primjeru, ako je majka u porođaju, mogu vam točno reći što bi se dogodilo, beba bi bila porođena, novorođenčetu bi se pružila udobnost, beba bi bila oživljena ako bi to htjela majka i obitelj, a potom bi uslijedio razgovor između liječnika i majke.”

Komentari su uzbudili javnost diljem nacije, stoga je Carlson u emisiju pozvao Klein, zagovornicu pobačaja i jednu od osnivačica tvrtke Seneca Strategies, kako bi razgovarali o tom pitanju. Nije baš krenulo u produktivnom smjeru u kojem se Carlson jasno nadao.

“Pitam se što mislite o onome što je dr. Northam, guverner Virginije, upravo rekao: kad se rodi dijete — on je opisao dijete kao bebu — postoji točka u kojoj majka i liječnik mogu odlučiti hoće li je ubiti bebu ili ne?”, rekao je Carlson (video ispod). “Što mislite o tome?”

Klein je odgovorila izravnim optuživanjem Carlson da se želi “vratiti u vrijeme kad je Roe protiv Wadea bio ilegalan, kad su žene imale pobačaje u napuštenim uličicama i za pobačaj koristile vješalice za kapute, što je zapravo ono što je barbarsko.”

“Nemojte mi govoriti takve stvari”, rekao je razočarano Carlson. “Dao sam vam vrijeme da iznesete stvari argument. Ja ne pričam o opozivu Roe protiv Wadea — i molim vas nemojte biti zamorni. Guverner Virginije, koji je zvijezda u usponu Demokratske stranke, upravo je to izjavio. Postoji zakonodavstvo na čekanju koje ga odražava, stoga vas pitam što mislite o tome. To je to.”

“Mislim da se upravo sada reproduktivna zdravstvena zaštita nalazi pod napadom Republikanske stranke”, napala je Klein. “Sedamdeset dva posto Amerikanaca podržava pravo na izbor.”

Potom je postala specifična tko zapravo vodi taj navodni rat protiv “reproduktivne zdravstvene zaštite”: “Imamo Trumpa i seksualnog predatora Kavanaugha koji pokušavaju opozvati Roe protiv Wadea i pokušavaju nam oduzeti kontrolu nad našim tijelima”, rekla je, ponavljajući neutemeljene optužbe protiv suca Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha — optužbe za koje Odbor za pravosuđe Senata nije našao “bilo kakvih dokaze koji bi ih potkrijepile ili potvrdile” nakon opsežne istrage.

“Ovdje se ne radi o bebama”, tvrdila je Klein. “Ovdje se radi o tome da pokušavati kontrolirati ženska tijela.”

“Molim vas nemojte biti robot Monica”, rekao je Carlson. “Pametniji ste od toga.”

Kada ju je upitao da li bi je “smetalo” ako bi joj postavio jednostavno pitanje o ekstremnom zakonu, ponovno ga je napala s klišejskom demokratskom govornom točkom koja ignorira postojanje drugog života u ženi: “Smeta mi što pokušavate kontrolirati ženska tijela”, rekla je.

“Pitam se mislite li da nekoga uvjeravate ili je vaša nespremnost komentiranja današnjih događaja, koje smo upravo prikazali, znak da ih ne možeš braniti”, rekao je Carlson. Nakon što joj je dao još jednu šansu, ponovno je okrenula raspravu na “pokušaj ukidanja Roe protiv Wade”.

“Ovdje se radi o pravu žene na izbor, a vi, kao muškarac, ne biste smjeli imati ni jednu jedinu riječ”, rekla je.

“Wow. Mislite li da se uspjeli napraviti slučaj s kojim se većina ljudi slaže — da je u redu pobaciti dijete u trećem tromjesečju?”, rekao je Carlson. Carlson je naposljetku rekao: “Mislim manje o vama”, zbog njezinog odgovora, osjećaj koji je uzvratila.

Propali prijedlog zakona koji je Northam branio dopustio bi ženama pobačaj svog djeteta sve do kraja trećeg tromjesečja ili, drugim riječima, sve do samog rođenja, ako bi liječnik smatrao da bi moglo naškoditi zdravlju žene, uključujući i “mentalno zdravlje”.