ŠOK: 31% Amerikanaca vjeruje da je na pomolu građanski rat

Paul Bois

Ubrzo nakon što je zastupnik Steve King (republikanac-Iowa) otvoreno izrazio svoju zabrinutost zbog mišljenja da Amerika ide u smjeru drugog građanskog rata, nova Rasmussenova anketa pokazala je da 31% Amerikanaca dijeli njegovo mišljenje.

“31% vjerojatnih američkih birača kaže da će Sjedinjene Države vjerojatno doživjeti drugi građanski rat u narednih pet godina, dok njih 11% misli da je to vrlo vjerojatno”, izvijestio je Rasmussen. “Online anketa pronašla je da 59% smatra da je drugi građanski rat malo vjerojatan, ali to uključuje samo 29% onih koji su rekli da uopće nije vjerojatan.”

Ono što čudi je da većina onih koji misle da građanski rat visi u zraku su demokrati (37%), dok istovremeno 32% republikanaca dijeli njihovo mišljenje. Ostalih 26% su nezavisni.

Anketa dolazi u trenutku kada je retorika ljevice dosegla najnižu točku u odgovoru na trenutačnu graničnu krizu. Često se razbacuju pojmovima poput “nacista”, “holokausta” i “zatočeničkih logora”, često bez ikakvog oklijevanja ili razumijevanja povijesnog konteksta. Uz svu tu retoriku, najmanje dva člana Trumpove administracije su javno napadnuta u restoranima, što je izazvalo pohvale od strane ljevice. Demokratska zastupnica Maxine Waters (demokrat-Kalifornija) kapitalizirala je na tome otvoreno pozivajući na uznemiravanje službenika Trumpove administracije.

“59% svih glasača zabrinuto je da će oni koji se suprotstavljaju politici predsjednika Trumpa pribjeći nasilju, sa 33% njih koji su vrlo zabrinuti”, izvijestio je Rasmussen. “Ovo možemo usporediti s 53% i 28% na proljeće drugog Obaminog mandata. Trideset i sedam posto (37%) ne dijeli tz zabrinutost, uključujući 16% koji uopće nisu zabrinuti.”

U Rasmussenovom istraživanju sudjelovalo je 1.000 vjerojatnih glasača i provedeno je 21. i 24. lipnja 2018.