SPAŠEN OD SOCIJALIZMA: SAD spasile bebu Olivera nakon što su lječnici U.K.-a rekli da njegovo srce ne može biti popravljeno

Amanda Prestigiacomo

Screenshot: 5 News

Nakon što je bebi Oliveru Cameroonu odbijena nužna medicinska pomoć i financiranje od Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva (NHS), liječnici u Sjedinjenim Državama uspjeli su spasiti njegov život.

Beba Oliver rođena je s rijetkim srčanim stanjem poznatijim kao kardijalna fibroma. Socijalizirani zdravstveni sustav u Ujedinjenom Kraljevstvu nije bio opremljem za obavljanje potrebne operacije uklanjanja benignog tumora u njegovom srcu. Oliver je trebao biti stavljen na listu za transpantaciju srca, a čak i onda, moglo se očekivati da će u najboljem slučaju poživiti do 15. godine.

No, zahvaljujući inovativnosti i genijanosti Sjedinjenih Država, nužna kirurška operacija ne samo da je bila dostupna, već je imala 100% uspješnosti u Bostonskoj dječjoj bolnici.

NHS je, međutim, u početku odbio platiti otprilike 260.000 dolara koje su roditelji Lydia i Tim Cameroon trebali kako bi financirali putovanje i postupak koji je potreban za spas njihove bebe.

“Niti jedan roditelj ne bi smio pokopati svoje dijete”, rekla je Lydia u to vrijeme, prema Mirroru. “Za NHS da kaže ‘žao nam je, ne možemo vam pomoći’ je poražavajuće.”

“Pitali smo da li bi NHS mogao doletjeti kirurga ovamo, ali on nije licenciran za rad u Ujedinjenom Kraljevstvu”, objasnila je. “Pitali smo da li bi engleski kirurg mogao naučiti postupak, ali su rekli ne. Tako da moramo samo podići novac.”

“Naš NHS konzultant rekao je da se Boston složio da liječi Olivera, pa smo ga morali nekako odvesti tamo.”

Par nije imao sredstva za spašavanje Olivera, stoga su pribjegli crowdfundingu, otvarajući GoFundMe stranicu i zatražili pomoć javnosti.

Nakon što su sami prikupili gotovo 170.000 dolara i privukli međunarodnu pozornost, NHS je napokon bio prisiljen na akciju. Vlada je napokon najavila da će dopustiti i financirati potrebnu operaciju u Bostonskoj dječjoj bolnici.

Profesor Dominic Wilkinson s Oxfordovog centra za neuroetiku rekao je da je pritisak na NHS urodio plodom zbog nedavnog slučaja malog Charlieja Guarda, kojem je odbijen medicinski tretman od strane NHS-a iako su druge zemlje ponudile pomoć. “Mislim da je intenzivna pozornost slučaja Charlieja Guarda vjerojatno utjecala na donositelje odluke i dala im do znanja da moraju biti naročito pažljivi u donošenju fer odluke”, rekao je za Telegraph.

Srećom, Bostonska dječja bolnica uspjela je obaviti uspješnu operaciju na 10-mjesečnom Oliveru u studenom 2017. “Kada su nam rekli da je dr. del Nido uklonio sve, bili smo toliko sretni da smo briznuli u plač”, rekla je prema bolničkoj web stranici majka Lydia .

Beba Oliver spašena je od zamke socijalizma, liječena od brilijatnih kirurga u SAD-u i danas uspješno napreduje.

U utorak, Daily Wireov Michael Knowles rapravljao je kako je kapitalizam spasio bebu Olivera.

POGLEDAJTE: