Venezuelanski predsjednik: Naš ekonomski model je ‘propao’

James Barrett

Screenshot/YouTube/BBC Newsnight

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro priznao je u utorak kako su ekonomski modeli njegovog demokratskog socijalističkog režima “propali”.

“Modeli proizvodnje koje smo do sada pokušavali nisu uspjeli, a odgovornost je naša, moja i vaša”, rekao je Maduro na kongresu svoje Ujedinjene socijalističke stranke, priopćio je AFP.

“Dosta s cviljenjem”, rekao je kasnije, izvještava AFP. “Moramo proizvoditi sa ili bez (vanjske) agresije, sa ili bez blokada, moramo Venezuelu učiniti ekonomskom silom. … Ne želim više cviljenje, želim rješenja drugovi!”

Madurovo priznanje neuspjeha došlo je uslijed stope inflacije koja je u srpnu dosegla zadivljujućih 33.151%, a predviđanja Međunarodnog monetarnog fonda su da će se BDP zemlje ponovno smanjiti za dvoznamenkasti broj, ovaj put poražavajućih 18%.

Kao što AFP pojašnjava, ekonomski kolaps Venezuele uslijedio je nakon agresivne nacionalizacije socijalističkog režima nekoliko klučnih industrija i sektora, uključujući cement i čelik, lance supermarketa i stotine ostalih biznisa. Maduro je također raznim industrijama nametnuo kontrolu cijena i čak poduzeo dramatičan korak poslavši vojsku na ulice kako bi osigurao da dućani ne krše dogovorene ceijene.

Maduro je rekao svom kongresu da očekuje da će “trebati oko dvije godine kako bi se dosegla visoka razina stablinosti” i kako bi se osjetili “prvo simptomi novog ekonomskog prosperiteta, bez da će ijedne sekunde on utjecati na socijalnu sigurnost i zaštitu”.

Prihodi Venezuele su gotovo u cijelosti ovisni o proizvodnji nafte, koji je pa na samo 1,5 milijuna barela godišnje, manje od polovice proizvedene 2008. U međuvremenu, primjećuje AFP, industrija radi samo na 30% kapaciteta, a poljoprivredna industrija uspijeva opskrbiti samo četvrtinu nacionalne potrošnje.