IZNENAĐENJE! Ontario prisiljen povući program univerzalnog osobnog dohotka

Amanda Prestigiacomo

Ontario rano povlači pilot projekt univerzalnog osobnog dohotka, koji je trebao trajati tri godine. Program, koji je pokrenut u travnju 2017. se, šokantno, pokazao preskupim i jednostavno neodrživim. (Tko bi si to mogao misliti?)

Univerzalni osobni dohodak “zasigurno nije odgovor za obitelji države Ontario”, objasnila je ministrica za Djecu, zajednicu i socijalne usluge, Lisa MacLeod, dodajući da program “nije bio održiv”.

Iako je ovaj socijalni program trebao trajati tri godine, biti će završen ovog tjedna, najavila je MacLeod. Obećala je da će završetak programa biti “etički” i da će pružiti “više detalja u budućnosti”.

Oko 4.000 Kanađana, bez obzira na status nezaposlenosti, bilo je uključeno u program. “Jedna osoba mogla je primiti do 17.000 dolara godišnje, minus polovicu bilo kojeg dohotka kojeg je zaradio/la. Par je mogao primiti do 24.000 dolara godišnje. Osobe s invaliditetom mogle su primiti dodatnih 6.000 dolara”, izvijestio je CBC.

MacLeod je oštro kritizirana zbog povlačenja programa od kanadskih političara i primatelja programa. Na primjer, Andrea Horwath, vođa NDP-a pokrajine Ontario, rekla je kako je poziv na okončanje programa “sramotan”.

“A ova bezosjećajna, zlobna premijerka smatra da je to prioritet? Pogoršavanje siromaštva? Pogoršavanje života obitelji? Apsolutno sramotno.”, kritizirala je Horwath.

Dave Cherkewski, jedan od primaoca programa, žalio se: “Imao sam trogodišnji plan i sada je nestao”.

MacLeod, koja ima 100 dana za implementaciju “održivog” sustava socijalne skrbi, rekla je da bi cilj trebao biti pomoći ljudima da iziđu iz siromaštva. “Moramo učiniti više nego samo pomagati ljudima da ostanu zarobljeni u siromaštvu”, istaknula je. “Pritisnut ćemo gumb za pauzu na prethodnom vladinom sustavu krpanja i zamijeniti ga s sustavom koji će pomoći stabilizirati ljude kojima treba pomoć i podržati ih kako bi uspjeli.”