Twitter suspendirao libertarijanskog komentatora Gavina McInnesa i njegovu aktivističku skupinu

Rob Shimshock

Screenshot: CRTV

Twitter je u petak navečer suspendirao libertarijanskog komentatora Gavina McInnesa i njegovu bratsku organizaciju Proud Boys.

Div društvenih medija tvrdi da su McInnes, koji vodi emisije “Get Off My Lawn” i “CRTV Tonight” na CRTV-u, kao i aktivistička skupina koju je osnovao, prekršili politiku “nasilnih ekstremističkih skupina”, izvijestio je BuzzFeed News.

“Možemo potvrditi da su ti računi suspendirani s Twittera i Periscopea zbog kršenja pravila koja zabranjuju nasilne ekstremističke skupine”, rekla je glasnogovornica Twittera za Daily Caller News Foundation. “Ništa više ne mogu reći u ovom trenutku.”

Tvrtka se nije samo obrušila na McInnes i nacionalni račun Proud Boysa, već također i na lokalne Proud Boys ispostave poput @ProudBoysCA i ProudBoysOhio. Nije poznato je li suspenzija Twittera privremena ili trajna.

“Gavin McInnes je u više navrata jasno i glasno osudio rasizam, alternativnu desnicu i neonaciste”, izjavio je predsjednik CRTV-a Gaston Mooney. “Twitterova cenzura tako snažnog glasa za slobodu svih ljudi, rasa i vjerovanja je napad na američke vrijednosti.”

“Ne treba posebno naglašavati da #ProudBoys nemaju NIŠTA s tim i da se neće približiti”, rekao je suspendirani domaćin CRTV-a u petak, komentirajući Unite Right 2 okupljanje planirano ove nedjelje u Washingtonu. “Mi smo multi-rasna skupina koja izbjegava alternativnu desnicu.”

McInnes je utvrdio svoje protivljenje nacizmu i alternativnoj desnici u svojoj biografiji na Twitteru, gdje je također naveo da je pro-gay i da podržava slobodno tržište i zatvorene granice. Osnivač VICE Newsa i bivši suradnik Fox Newsa smatra da ovaj post pokrenuo zabrane:

Damn those stickers! Damn them all to hell.

A post shared by Gavin McInnes (@thegavin2000) on

Twitter se ovog kolovoza našao na udaru kritika ljevičarskih aktivista zbog odbijanja zabrane voditelja i izdavača InfoWarsa Alexa Jonesa nakon što su Facebook, Apple i YouTube maknuli kreatora sadržaja sa svojih platformi.