Ne, zakon u Alabami ne kažnjava žene koje imaju pobačaj

Michael J. Knowles

Screenshot: YouTube/C-SPAN

Novi Zakon o zaštiti ljudskog života države Alabame kraći je od tri i pol stranice. Ali čak se i tih pukih 1,511 riječi pokazalo prezahtjevnima za ljevičarske zakonodavce koji se oštro suprotstavljaju zakonu.

Novopečena kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez (D-NY), koja je često u krivu, ali nikad u dvojbi, osudila je zakon na Twitteru: “Zakonodavci Alabame učinili su sve pobačaje krivičnim djelom kažnjivim zatvorskom kaznom, uključujući žene koje su žrtve silovanja+incesta.” U stvarnosti, zakon ne zabranjuje sve pobačaje; on ne zahtijeva zatvorsku kaznu za sve liječnike koji obavljaju pobačaje i izričito štiti žene koje imaju pobačaj od kaznenog progona.

I dok zakon zabranjuje većinu pobačaja u Alabami, odjeljak 4b navodi određene iznimke. “Pobačaj će biti dopušten”, objašnjava zakon, “ako liječnik koji je licenciran u Alabami utvrdi da je pobačaj nužan kako bi se spriječio ozbiljan zdravstveni rizik za majku nerođenog djeteta.” Ako trudnoća predstavlja ozbiljan rizik za život majke, zakon dopušta pobačaj.

U svim ostalim slučajevima, zakon zabranjuje pobačaj u cijeloj državi. Ali, da li iz toga slijedi da će žene koje imaju pobačaj u suprotnosti sa zakonom biti kažnjene kao što to navodi AOC? I u ovom slučaju, u odjeljku 5, zakon jasno govori: “Nijedna žena nad kojom se obavlja ili pokuša obaviti pobačaj neće biti kazneno ili građanski odgovorna.” Liječnici koji obavljaju pobačaj mogu se suočiti s ozbiljnim kaznenim posljedicama, ali to nije slučaj sa ženama.

Ocasio-Cortez nije bila jedina koja nije pročitala nacrt zakona prije nego je pontificirala o onome što je zamišljala da on navodi. Paul McLeod, politički novinar BuzzFeeda, širio je iste laži. “Podupiratelji zakona Alabame koji zabranjuje pobačaj, koji bi kažnjavao čak i žrtve silovanja do 99 godina u zatvoru, priznaju da zakon možda ide predaleko”, napisao je.

Američki senator i predsjednički kandidat za 2020., Cory Booker, također je iznio svoje mišljenje: “Ovakvi zakoni … imaju cilj kažnjavanja žena.” Booker tek mora objasniti kako eksplicitno odbijanje zakona da kažnjava žene ispunjava svoj cilj kažnjavanja žena.

Bilo da je riječ o lijenosti ili cinizmu, ljevičarski političari i novinari nastavljaju širiti laži da novi zakon Alabame kažnjava žene. On to ne radi — samo pitajte guvernerku koja će ga vjerojatno potpisati.